Ads

Το μικρορομπότ κάθεται στη φλέβα της χοριοαλλαντοϊκής μεμβράνης σε ένα έμβρυο κοτόπουλου.

Επιστήμονες εργάζονται για την τελειοποίηση μικροσκοπικών μηχανών, οι οποίες μπορούν να κατευθύνονται μέσα από τα μάτια για να εισάγουν φάρμακα, βοηθώντας στη θεραπεία παθήσεων της όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι ερευνητές του ελβετικού Ινστιτούτου Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων (IRIS), με επικεφαλής τον Μπράντλεϊ Νέλσον, αναπτύσσουν μικροσκοπικά, ελεγχόμενα με ηλεκτρομαγνητισμό μικρορομπότ. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε μια θέση προορισμού μέσα στο μάτι και να παραμείνουν εκεί για μήνες, απελευθερώνοντας φάρμακα.

Ads

Η θεραπεία μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις πολλαπλές ενέσεις στο μάτι που κανονικά απαιτούνται για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η μικρορομπότ μπορούν επίσης να τοποθετήσουν μία βιοδιασπώμενη κάψουλα φαρμάκου στο μάτι, πριν απομακρυνθούν με τη βοήθεια μίας μαγνητικής βελόνας.

Ο Νέλσον, του οποίου η ομάδα είναι μέρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), δήλωσε ότι η εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας ακόμα διερευνάται και δε θέλησε να κάνει εικασίες για το πόσο μπορεί να κοστίσει ένα τέτοιο μικρορομπότ.

Αναμφίβολα κάποια στιγμή στο μέλλον τα σώματά μας θα είναι γεμάτα με νανορομπότ, η όρασή μας θα είναι ενισχυμένη και θα διαθέτουμε βιονικά μέλη. Στο παρακάτω βιντεο του επιστημονικού περιοδικού New Scientist, το μικρορομπότ φαίνεται κινείται στο μάτι ενός νεκρού χοίρου.