Η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου σώματος – κατά την οποία το κεφάλι ενός ανθρώπου θα «ράβεται» στο σώμα του δότη – θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε μόλις δυο χρόνια, σύμφωνα με τον χειρουργό Σέρτζιο Καναβέρο.

Ads

 
Η πρόταση του επιστήμονα από την Προηγμένη Ομάδα Νευροτροποποίησης του Τορίνου θεωρείται αρκετά αμφιλεγόμενη. Ο Καναβέρο πιστεύει ότι η τεχνική θα μπορούσε να σώσει ανθρώπινες ζωές, κυρίως ασθενών με καρκίνο ή ανθρώπων των οποίων τα νεύρα ή οι μυς έχουν σταματήσει να λειτουργούν, αναφέρει το New Scientist.
 
Σύμφωνα με τονΙndependent που δημοσιεύει το θέμα η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε μια μαϊμού με περιορισμένο βαθμό επιτυχίας το 1970. Τότε οι χειρουργοί δεν είχαν εντάξει τον νωτιαίο μυελό. Το ζώο δεν μπορούσε να κινηθεί και τελικά έζησε μόλις εννέα ημέρες καθώς το κεφάλι απορρίφθηκε από το ανοσοποιητικό του σύστημα.
 
«Νομίζω ότι είμαστε τώρα σε ένα σημείο που οι τεχνικές το καθιστούν εφικτό» αναφέρει ο Καναβέρο. «Αν η κοινωνία δεν το θέλει, εγώ δεν θα το κάνω. Αλλά αν οι άνθρωποι δεν το θέλουν στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάπου αλλού. Προσπαθώ να το κάνω με το σωστό τρόπο, αλλά πριν πάει κανείς στο φεγγάρι, πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι θα τον ακολουθήσουν».
 
Άλλοι χειρουργοί είναι επιφυλακτικοί. Ο Harry Goldsmith, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζει: «είναι υπερβολικό το project. Πολύ απίθανο να συμβεί. Δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ποτέ. Υπάρχουν πάρα πολλά προβληματικά στοιχεία στη διαδικασία».
 
Και η Patricia Scripko, νευρολόγος, αμφιβάλλει ότι μια τέτοια μεταμόσχευση θα είναι δυνατή, ωστόσο, λέει: «αν η μεταμόσχευση κεφαλής λάβει ποτέ χώρα, θα είναι πολύ σπάνια. Δεν πρόκειται να συμβεί επειδή κάποιος θα λέει: «γερνάω, έχω αρθριτικά. Ίσως χρειάζομαι ένα σώμα που να λειτουργεί καλύτερα και να δείχνει ωραιότερο».