Πενήντα χρόνια μετά την εκτόξευση του Apollo 11, στις 16 Ιουλίου του 1969, η Σελήνη θα προσφέρει το βράδυ της Τρίτης το θέαμα μιας μερικής έκλειψης σε πολλούς κατοίκους της Γης.

Ads

«Η έκλειψη θα είναι ορατή στην Αφρική, σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και της Ασίας, στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Αμερικής και το δυτικό τμήμα της Αυστραλίας» διευκρινίζει η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS) του Λονδίνου, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Την Τρίτη 16/07, η Σελήνη δεν θα βρεθεί ποτέ πλήρως στο σκοτάδι, η έκλειψη θα είναι μερική. Όμως «περίπου το 60% της ορατής επιφάνειας της Σελήνης θα καλύπτεται από το σκοτάδι» εξηγεί το RAS.  Η μερική έκλειψη θα ξεκινήσει στις 20.01 ώρα Γκρίνουιτς, θα βρεθεί στο απόγειό της στις 21.30 ώρα Γκρίνουιτς.

Το θέαμα θα ολοκληρωθεί στις 22.59 ώρα Γκρίνουιτς και θα μπορεί να το δει κανείς με γυμνό μάτι, σε αντίθεση με τις εκλείψεις Ηλίου.

Ads

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00. Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

Είχε προηγηθεί μια έκλειψη Σελήνης τον Ιανουάριο 2019, ενώ δεν θα υπάρξει άλλη σεληνιακή έκλειψη έως το τέλος του έτους. Μερική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα θα υπάρξει ξανά το Μάιο του 2022, ενώ ορατή ολική έκλειψη Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2025.