Το νικητήριο βίντεο στον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για να «ξυπνήσει» το διαστημικό σκάφος «Ροζέττα» δημιούργησαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Ads

Ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος είχε τίτλο «Ξυπνήστε τη Ροζέτα», και αφορούσε διαστημόπλοιο που επαναλειτούργησε, στις 20 Ιανουαρίου, μετά από 31 μήνες που βρισκόταν σε διαστημική νάρκη.

Η «Ροζέττα», που ξεκίνησε της αποστολή της το 2004, είναι η πρώτη διαστημοσυσκευή που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα ενός κομήτη και θα τον ακολουθεί επί δύο χρόνια καθώς κατευθύνεται προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.

Παράλληλα, θα καταγράφει τη μεταμόρφωση που υφίσταται όταν οι πάγοι του ζεσταίνονται από το φως του ήλιου και θα στείλει μια μικρότερη συσκευή στην επιφάνεια του κομήτη για να κάνει διάτρηση σε βάθος 20 εκατοστών και να εξετάσει τη σύνθεση και τη δομή του υλικού του κομήτη.

Η Ροζέτα αναμένεται να στείλει τις πρώτες εικόνες του κομήτη το Μάιο, ενώ θα βρίσκεται 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρύτερα από το στόχο της. Περίπου στα τέλη Μαΐου 2014, θα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ελιγμό ευθυγράμμισης με τον κομήτη λίγο καιρό πριν από την κρίσιμη συνάντησή τους που θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Ads

Το καλοκαίρι θα μεταφέρει για περίπου 100 χιλιόμετρα τον κομήτη 67P/TG, τον οποίο θα αρχίσει να εξερευνά αναζητώντας κατάλληλο μέρος προσγείωσης για το όχημα προσεδάφισης με το όνομα Philae. Το ρομπότ αυτό, μεγέθους όσο ένα ψυγείο αλλά εξοπλισμένο με προηγμένα όργανα, θα προσγειωθεί στον κομήτη το Νοέμβριο του 2014.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν 218 ενώ οι κανόνες ήταν απλοί: η καταγραφή ενός «selfie» βίντεο στο οποίος οι μαθητές θα φώναζα «Ξύπνα, Rosetta!». Όμως τα παιδιά ήταν πολύ πιο δημιουργικά από αυτό.

Οι κορυφαίες συμμετοχές στον διαγωνισμό:

10. Gerald Darroles, Καναδάς (2355 ψήφοι)
9. Γυμνάσιο του Veno Pilon, Σλοβενία (2463 ψήφοι)
8. Michela Ponzio, Ιταλία (2538 ψήφοι)
7. Bruno Correia Da Costa, Πορτογαλία (2654 votes)
6. Kristof Verniers, Βέλγιο (2690 ψήφοι)
5. Alessio Chiama, Ιταλία (2760 ψήφοι)
4. Δημόσιο Σχολείο της Peñaluenga, Ισπανία (2925 ψήφοι)
3. 26ο & 29ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών Ολυμπιακό Χωριό, Ελλάδα (5791 ψήφοι)
2. Józef Dobrowolski, Πολωνία (9092 ψήφοι)
1. Ελληνογερμανική Αγωγή Δημοτικό Σχολείο, Ελλάδα (10508 ψήφοι)