Μπορεί να είναι οι πρωτόγονοι πρόγονοι μας, όμως από ότι φαίνεται η αισθητική τους απασχολούσε, καθώς νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι Νεάντερταλ φορούσαν κοσμήματα, φτιαγμένα από νύχια αετών.

Ads

Ερευνητές ανακάλυψαν στην περιοχή Κράπινα της σημερινής βόρειας Κροατίας οκτώ σχεδόν πλήρη γαμψά νύχια από τουλάχιστον τρεις αετούς, που είτε φέρουν πολλαπλές εγκοπές, είτε έχουν σαφή ίχνη από τρίψιμο και γυάλισμα, πράγμα που παραπέμπει σε χρήση τους ως κοσμήματα.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί και Κροάτες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοανθρωπολογίας Ντέιβιντ Φράγιερ του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS, τα νέα ευρήματα χρονολογούνται προ περίπου 130.000 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τα νύχια ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους και αποτελούσαν μέρος ενός κολιέ ή βραχιολιού.

Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι  θεωρούσαν ότι οι Νεάντερταλ δεν διέθεταν συμβολική τέχνη. Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ίσως οι Νεάντερταλ τελικά είχαν από μόνοι τους την ικανότητα χρήσης συμβολικών και διακοσμητικών αντικειμένων στην καθημερινή ζωή τους.

Ads