Ένα και μόνο κοινό γονίδιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από πολλούς και διαφορετικούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη καναδών ειδικών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Ads

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα, οι ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών του Γονιδιώματος Michael Smith που ανήκει στην Υπηρεσία για τον Καρκίνο της Βρετανικής Κολομβίας ανακάλυψαν ότι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας και των όρχεων εμφάνιζαν την ίδια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται DICER.
 
Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στους επιστήμονες, ωστόσο ο ακριβής ρόλος του, στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων παραμένει ασαφής.
 
«Όταν το γονίδιο εμφανίζει μεταλλάξεις η λειτουργία του αλλάζει «με αποτέλεσμα να έχει άμεση συμμετοχή στην έναρξη του καρκίνου, όχι όμως ως να ήταν ο ‘διακόπτης’ του»
αναφέρει, ο Γκρεγκ Μόριν, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
 
«Το DICER μπορεί να περιγραφεί ως ο διευθυντής μιας ορχήστρας η οποία αφορά λειτουργίες ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των φυσιολογικών κυττάρων. Οι μεταλλάξεις που εντοπίσαμε δεν καταστρέφουν ολοσχερώς τη λειτουργία του γονιδίου αλλά τη στρεβλώνουν – η ορχήστρα βρίσκεται ακόμη στη θέση της αλλά ο διευθυντής που πρέπει να τη συντονίσει φέρεται σαν μεθυσμένος» εξηγεί.
 
Οι ερευνητές τώρα εξετάζουν άν το DICER εμπλέκεται και σε άλλες μορφές καρκίνου καθώς και αν μπορεί να αποτελέσει τη θεραπευτική βάση για την αντιμετώπιση των καρκίνων που προκαλεί.