Οι άνδρες που λαμβάνουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Β διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, κάτι που είναι ακόμα πιο πιθανό αν καπνίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο CNN.

Ads

Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε 30% έως 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες που λαμβάνουν αυτές τις βιταμίνες από επιμέρους συμπληρώματα, όχι από πολυβιταμίνες, ή από τη διατροφή μόνο. Αλλά η επίδραση φάνηκε να εκτοξεύεται στους καπνιστές, οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών, σύμφωνα με τον Theodore Brasky, επιθεωρητή της μελέτης και επιδημιολόγο στο τμήμα Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής του Οχάιο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 77.000 ενήλικες της πολιτείας της Ουάσινγκτον, ηλικίας 50 έως 76 ετών. Οι καπνιστές που λαμβάνουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 έχουν τριπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε διάστημα έξι ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν συμπληρώματα. Για τη βιταμίνη Β12, ο κίνδυνος αυτός σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Αυτά τα επίπεδα ήταν περισσότερο από 11 φορές μεγαλύτερα από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα Β6 και 23 φορές από την αντίστοιχη για Β12.

Σε μικρότερες ποσότητες, αυτές οι βιταμίνες εμπλέκονται σε αρκετές ζωτικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αντιγραφής του DNA. Πολλά συμπληρώματα υψηλής δόσης, αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι ενισχύουν την ενέργεια και παρέχουν άλλα μη αποδεδειγμένα οφέλη. “Αυτό είναι μάρκετινγκ. Δεν είναι επιστήμη”, αναφέρει ο Brasky .

Ads

Σημειώνεται, ότι το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία μορφή συμπληρώματος διατροφής. Ωστόσο, οιι ερευνητές, από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει αρκετή βιταμίνη Β στη διατροφή τους και συνεπώς δεν χρειάζεται να πάρουν περισσότερη.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα. Οι περισσότεροι παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της B6 από τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά.

“Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλών δόσεων μεμονωμένων συμπληρωμάτων βιταμινών Β6 και Β12 σε περίοδο δέκα ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, ιδιαίτερα στους άνδρες καπνιστές. Παρατηρήσαμε ότι τα συμπληρώματα υψηλής δόσης Β6 και Β12 δεν πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο”, έγραφε η έρευνα.

Τώρα διεξάγονται δύο ακόμη μελέτες για να δουν αν τα αποτελέσματα στους άνδρες θα επαναληφθούν σε νέα έρευνα και μία ακόμα για να εξετάσουν αν υπάρχει σύνδεση των βιταμινών και με τον καρκίνο σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη μελέτη.