Ένας γιατρός που βρισκόταν στη Ρώμη πραγματοποίησε χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μόνο ένα μηχάνημα, σε ασθενή στο Πεκίνο, το οποίο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Ads

Η επέμβαση κατέστη εφικτή χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απομακρυσμένη χειρουργική είναι η επικοινωνία, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων. Σήμερα δεν είχαμε σχεδόν καμία καθυστέρηση και ήταν σχεδόν το ίδιο με μια συμβατική χειρουργική επέμβαση» δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργός Zhang Xu.

Τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970. Η NASA ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών μακράς διαρκείας. Τα πρώτα μηχανήματα κυκλοφόρησαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Το πιο επιτυχημένο σύστημα χειρουργικής από το 1998 είναι το da Vinci. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000.

Ads

Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού και τον βοηθά να πραγματοποιεί πολύπλοκα χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα και ελέγχει 3-4 ρομποτικούς βραχίονες– έναν βραχίονα ενδοσκοπίου και δύο ή τρεις βραχίονες οργάνων- οι οποίοι ενίοτε έχουν και άλλα εργαλεία προσαρμοσμένα στα άκρα τους. Η εικόνα του χειρουργικού πεδίου που βλέπει ο χειρουργός είναι τρισδιάστατη.

Με επικεφαλής επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το τμήμα ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η ομάδα αφαίρεσε μια κάκωση στον προστάτη ενός ασθενούς με καρκίνο. Κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο σφάλματος ενημερώνοντας το σύστημα.

Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.

Πηγή: Interesting Engineering, ΕΡΤ