Άπνοια και θερμοκρασίες στο «κόκκινο», οι οποίες δεν θα πέφτουν ούτε στη διάρκεια της νύχτας. Στο μέλλον δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας του ελληνικού καλοκαιριού. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μελετώντας τα «σκαμπανεβάσματα» των μετεωρολογικών συνθηκών τα τελευταία 150 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το Βήμα», Σάββατο 19/06/2010

Ads

«Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το 1998 παρατηρούμε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών,εί- τε μεμονωμένων ημερών είτε θερμών επεισοδίων διάρκειας τουλάχιστον τριών ημερών, αύξηση της έντασης των φαινομένων, αλλά και αύξηση της διάρκειας των φαινομένων» παρατηρεί η δρ Δήμητρα Φουντά, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον τελευταίο ενάμιση αιώνα καταγράφηκαν 274 ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. Οι μισές περίπου από αυτές (129) σημειώθηκαν τη δεκαετία 1998-2007. Αντίστοιχα, από το σύνολο των 42 ημερών με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου που υπήρξαν μέσα σε 150 χρόνια, οι 20 σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών επεισοδίων καύσωνα καταγράφηκαν από το 1998 ως το 2007.

Με βάση τα παραπάνω, μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες δεκαετίες στη χώρα μας. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποπνικτική στο μέλλον για τις μεγάλες πόλεις, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο εξαιτίας της ασφάλτου και της πυκνής δόμησης. Και αν σε αυτά προστεθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό! Οπως εξηγούν οι ερευνητές, μπορεί τα στοιχεία να παραπέμπουν σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που ως τώρα συνέβαιναν «μια στο τόσο», όμως δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τον… μέσο όρο για τα καλοκαίρια των επόμενων 60 χρόνων. Για να το επιβεβαιώσουν, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου αντιπαρέβαλαν τα στοιχεία του 2007 με τρία διαφορετικά μετεωρολογικά μοντέλα. Και διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες του καλοκαιριού του 2007 μοιάζουν πολύ με εκείνες που προβλέπεται να επικρατούν στην περιοχή μας στο τελευταίο μέρος του 21ου αιώνα.

Ads

Με άλλα λόγια, οι καύσωνες που σήμερα συμβαίνουν μερικές μόνο ημέρες στη διάρκεια ενός καλοκαιριού, προβλέπεται να αποτελούν την… καθημερινότητα στην καλοκαιρινή Ελλάδα του μέλλοντος. «Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις συνθήκες της φύσης,φαινόμενα που σήμερα κατατάσσονται ως ακραία, τα επόμενα 60 ή 70 χρόνια θα είναι ο μέσος όρος» λέει η κυρία Φουντά.

Από το 1976 η μέση θερμοκρασία αυξάνεται κατά περίπου 0,9 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι το διάστημα 1998-2007 ήταν η πιο θερμή δεκαετίαπιο ζεστή και από τη δεκαετία 1937-1946, η οποία ως σήμερα θεωρούνταν μετεωρολογικό «ορόσημο».