Αν δυσανασχετείτε όταν η ασφάλεια των αεροδρομίων ανοίγει τη βαλίτσα σας ελέγχοντας το περιεχόμενό της, τότε πρέπει να μάθετε ότι σας περιμένουν χειρότερα: πρόσφατες αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων των ΗΠΑ δίνουν την άδεια στο προσωπικό να ψάξει το laptop σας για πρόσφατα emails, να δει τις φωτογραφίες της φωτογραφικής σας μηχανής, ακόμα και να ελέγξει την ατζέντα τηλεφώνων και διευθύνσεων στο κινητό σας τηλέφωνο.

Ads

Το κουτί της Πανδώρας φαίνεται να άνοιξε πρόσφατη απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο έκανε δεκτά στοιχεία τα οποία είχαν αποκτηθεί όταν η ασφάλεια έψαξε το φορητό υπολογιστή επιβάτη σε αεροδρόμιο του Houston της Αμερικής.

Όταν ο εν λόγω επιβάτης προσπάθησε να περάσει από την ασφάλεια και να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, το FBI τον θεώρησε ύποπτο για παιδική πορνογραφία. Χωρίς να μπουν καν στον κόπο να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ζητώντας ένταλμα έρευνας από δικαστή, οι άντρες του FBI απλά ζήτησαν να κρατηθεί ο επιβάτης και να κατασχεθεί το laptop του. Τα αρχεία που βρήκαν σε αυτό έδειξαν ότι ο επιβάτης αυτός είχε όντως σχέση με κύκλωμα πορνογραφίας. Στη συνέχεια, αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι τα στοιχεία αυτά είναι δεκτά σε δίκη, επικαλούμενο σχετική απόφαση προ διετίας, και έκρινε ότι «η έρευνα σε αρχεία υπολογιστή δεν οδηγεί σε καταπάτηση της ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής σε τέτοιο βαθμό ώστε η έρευνα αυτή να χρειάζεται ειδική άδεια.»

Συνεπώς, προκύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, επικαλούμενες την απόφαση αυτή, μπορούν να απαιτούν να ψάξουν στα χαρτιά, τους φορητούς υπολογιστές, ακόμα και τα κινητά αμερικανών πολιτών, όποτε εκείνοι επιστρέφουν από το εξωτερικό στις ΗΠΑ.

Ads

Η προστασία του στοιχειώδους δικαιώματος για ιδιωτικότητα επαφίεται πλέον στο Κογκρέσο, το οποίο και πρέπει να κρίνει αν η δημιουργία ειδικών ζωνών μέσα στις οποίες ο πολίτης δεν έχει κανένα δικαίωμα είναι θεμιτό και δημοκρατικό μέτρο.

Πηγή: The Washington Times