Ένα μοναδικό θέαμα από το κέντρο του γαλαξία μας που κατέγραψε το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος, James Webb, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Ads

Το James Webb διείσδυσε στο πυκνό και κατά δύσκολα ορατό σε λεπτομέρειες κέντρο του γαλαξία μας όπου κυριαρχούν αστρικά σφαιρωτά σμήνη και βέβαια ο Τοξότης Α*, η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας η οποία εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και παράγει διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα.

Το James Webb φωτογράφησε ένα τμήμα της περιοχής Sagittarius C και στην εικόνα καταγράφονται περίπου 500.000 άστρα μαζί με κάποιες κοσμικές δομές και αντικείμενα που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αναγνωρίσουν οι επιστήμονες που μελετούν την εικόνα.

«Η εικόνα από τον Γουέμπ είναι εκπληκτική και η επιστήμη που θα πάρουμε από αυτήν είναι ακόμη καλύτερη», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της ομάδας παρατήρησης Σάμουελ Κρόου, προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ.

Ads

«Τα τεράστια αστέρια είναι εργοστάσια που παράγουν βαριά στοιχεία στους πυρηνικούς πυρήνες τους, επομένως η καλύτερη κατανόηση τους είναι σαν να μαθαίνεις την ιστορία προέλευσης μεγάλου μέρους του σύμπαντος», συμπλήρωσε.