Να αντικαταστήσει τα μετρητά, τις πιστωτικές κάρτες και τις αποδείξεις με κινητά τηλέφωνα επιχειρεί η Google στις ΗΠΑ, με το Google Wallet, προκαλώντας την αντεπίθεση της Pay Pal, που ισχυρίζεται ότι πρόκειται για προϊόν κλοπής και προδοσίας.

Ads

Με το Google Wallet, o χρήστης θα επιλέγει στο τηλέφωνο ποια κάρτα θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή, και στη συνέχεια θα πληρώνει πλησιάζοντας τη συσκευή του σε έναν συμβατό σαρωτή καρτών. Η Google θα αντλεί έσοδα πουλώντας κουπόνια και διαφημιστικό χώρο στις εταιρείες με αντάλλαγμα να μην παίρνει προμήθεια.

Αρχικά, το σύστημα θα λειτουργεί με μια προπληρωμένη κάρτα πληρωμών από την Google αλλά και με μια MasterCard της CitiGroup. Προς το παρόν συνεργάζεται μόνο με τα τερματικά MasterCard PayPass στις ΗΠΑ.

Όμως για να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει σε ευρεία κλίμακα η Google θα πρέπει να κερδίσει τη στήριξη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, των τραπεζών και των εταιρειών πληρωμών. Το εμπόδιο που θα αντιμετωπίσει είναι ότι αρκετές από αυτές έχουν σχέδια για τα δικά τους ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Ads

Τα οφέλη, από την άλλη, για τους καταναλωτές δεν είναι εντυπωσιακά, πέρα από μια μικρή επιτάχυνση της πληρωμής.

Αντεπιτίθεται η Paypall

Η Google παρουσίασε ήδη στη Νέα Υόρκη ένα κινητό Adroid με το νέο σύστημα «tap-to-pay» (πατήστε και πληρώστε). Αμέσως η Paypal – η κατεξοχήν κυρίαρχη εταιρεία στις διαδικτυακές πληρωμές- κατέθεσε αγωγή.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος του τμήματος πληρωμών της Google, Οσάμα Μπέντιερ, δούλευε παλαιότερα για 9 χρόνια στην PayPal. Κατηγορείται ότι υπεκλεψε εταιρικά μυστικά της PayPal, η οποία υποστηρίζει ότι ο Οσάμα Μπέντιερ, μετέφερε όλες τις λεπτομέρειες του συστήματος στον προσωπικό του υπολογιστή, πριν παραιτηθεί για χάρη της Google.

Από την πλευρά της, η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα σχολιάσει τους ισχυρισμούς της PayPal προτού μελετήσει καλύτερα την αγωγή.