Γεννήθηκε το πρώτο μωρό που μεγάλωσε σε μήτρα νεκρής δότριας. Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2017 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ωστόσο η είδηση έγινε γνωστή έναν χρόνο αργότερα.

Ads

Η 32χρονη ψυχολόγος ήταν η μητέρα που έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα, εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου και προκειμένου να καταφέρει να γίνει μητέρα, οι γιατροί της μεταμόσχευσαν τη μήτρα μιας νεκρής γυναίκας. Η επέμβαση είχε διαρκέσει 10 ώρες και είχε γίνει το 2016 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Έχουν γίνει 39 μεταμοσχεύσεις μήτρας από ζώντες δότες, μεταξύ άλλων και από μητέρες που δώρισαν τις μήτρες τους στης κόρες τους. Οι γυναίκες αυτές κατάφεραν, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να αποκτήσουν 11 παιδιά, σύμφωνα με το bbc. Ωστόσο, οι δέκα προηγούμενες μεταμοσχεύσεις που είχαν γίνει από νεκρές δότριες είχαν οδηγήσει σε αποβολές.

«Η καταφυγή σε δότριες που έχουν αποβιώσει μπορεί να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία, καθώς τα αποτελέσματά μας προσφέρουν την απόδειξη ότι μπορεί να είναι επιτυχής, για να προσφερθεί έτσι μια νέα επιλογή σε γυναίκες που πλήττονται από στειρότητα οφειλόμενη σε παθήσεις της μήτρας», υπογράμμισε ο γυναικολόγος Δρ. Ντάνι Άιζενμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σαν Πάουλου και βασικός συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύει το Λάνσετ.

Ads

Η μοναδική κύηση που είχε σημειωθεί έπειτα από μεταθανάτια μεταμόσχευση μήτρας «χρονολογείτο το 2011», είχε γίνει «στην Τουρκία» και είχε καταλήξει σε αποτυχία εξαιτίας αποβολής, παρατηρεί ο Δρ. Στρέτζαν Σάσο της σχολής μαιευτικής του Imperial College του Λονδίνου.

Αυτή η μέθοδος «παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη μεταμόσχευση από ζωντανή δότρια», αφού «η δεξαμενή των δοτριών είναι πολύ μεγαλύτερη», ενώ οι επεμβάσεις αυτές είναι «λιγότερο ακριβές» και αποφεύγουν κάθε «κίνδυνο για μια ζωντανή δότρια», εξήγησε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δότρια ήταν μία μητέρα τριών παιδιών, στα 40 της, η οποία έχασε τη ζωή της από εγκεφαλική αιμορραγία. Η λήπτρια έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, που εντοπίζεται σε μία στις 4.500 γυναίκες και έχει ως αποτέλεσμα ο κόλπος και η μήτρα να μην αναπτύσσονται κανονικά. Ωστόσο, τα ωάριά της ήταν υγιή. Και οι γιατροί κατάφεραν να τα αφαιρέσουν, να τα γονιμοποιήσουν με το σπέρμα του μέλλοντα πατέρα και να τα καταψύξουν.

Η λήπτρια υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση και περίπου έξι εβδομάδες μετά άρχισε να έχει περίοδο. Επτά μήνες μετά έγινε η εμβρυομεταφορά κι έπειτα από μία κανονική εγκυμοσύνη, το μωρό ήρθε στον κόσμο με καισαρική πριν έναν χρόνο, ζύγιζε 2,550 κιλά και ήταν απόλυτα υγιές.

Η μεταμοσχευμένη μήτρα αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, ώστε να σταματήσει η ανοσοκατασταλτική αγωγή, που ήταν βαριά, και η μητέρα και το παιδί μπόρεσαν να βγουν από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες.

Εκτιμάται ότι η στειρότητα πλήττει το 10 ως 15% των ζευγαριών σε ηλικία τεκνοποίησης διεθνώς. Μεταξύ των γυναικών που πλήττονται, εκτιμάται ότι η μία στις 500 παρουσιάζει κάποια ανωμαλία της μήτρας. Για αυτές τις γυναίκες, η υιοθεσία ή η καταφυγή σε παρένθετη μητέρα είναι οι μοναδικές άλλες επιλογές πέραν της μεταμόσχευσης μήτρας