Μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στις 30 Οκτωβρίου γέννησε ένα νέο νησί στον Ειρηνικό, αφού εκτόξευσε τεράστια κομμάτια βράχων στα ανοικτά των ακτών του νησιού Ιβο Τζίμα της Ιαπωνίας.

Ads

Ένα αεροσκάφος που ανήκει στην ιαπωνική εφημερίδα Mainichi Shimbun εντόπισε τα πρώτα σημάδια της έκρηξης 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

Πηγή: eri.u-tokyo.ac.jp/eq/20249/

 

Η έκρηξη “έσπασε” την επιφάνεια του ωκεανού σε τουλάχιστον δύο σημεία, ανέφεραν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το νοτιότερο άκρο του Ίβο Τζίμα. Ωστόσο, βράχοι συσσωρεύτηκαν βόρεια του σημείου της έκρηξης, σχηματίζοντας ένα στρογγυλό νησί πλάτους περίπου 100 μέτρων.

Ads

Τα νερά που περιβάλλουν αυτό το νέο νησί αποχρωματίστηκαν και γέμισαν με κομμάτια ελαφρόπετρας, που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Πηγή: eri.u-tokyo.ac.jp/eq/20249/

Αρκετές είναι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί σε αυτήν την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Γνωστές ως “φρεατικές εκρήξεις”, χαρακτηρίζονται από εκρήξεις ατμού και ηφαιστειακών υλικών στην επιφάνεια.

Προκαλούνται όταν το νερό έρχεται σε επαφή με καυτό μάγμα και λάβα.

Το υποβρύχιο, ηφαιστειακό υλικό που αναβλύζει από τον βυθό στερεοποιείται αμέσως. Από τις συχνές εκρήξεις το Ίβο Τζίμα υψώνεται περισσότερο από ένα μέτρο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τους Japan Times, της πρόσφατης έκρηξης είχε προηγηθεί μια σειρά από ηφαιστειακές δονήσεις που άρχισαν στις 21 Οκτωβρίου και σημειώνονταν κάθε δύο λεπτά μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Ο Setsuya Nakada, ομότιμος καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, είπε στη εφημερίδα ότι η έκρηξη είναι σε εξέλιξη και η συνεχής προσθήκη ηφαιστειακών πετρωμάτων στο νεοσύστατο νησί θα μπορούσε να το προστατεύσει από τη γρήγορη διάβρωση.

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η τελευταία έκρηξη, αλλά το νέο νησί θα μπορούσε να ενωθεί με το Ίβο Τζίμα, είπε επίσης ο Nakada.