Την περασμένη Τρίτη (29/3) εστάλη από το Messenger η πρώτη φωτογραφία του πλανήτή Ερμή, η πρώτη από διαστημόπλοιο που εκτελεί τροχιά γύρω από αυτόν, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη NASA.

Ads

Μέσα σε έξι ώρες, το Messenger διαστημόπλοιο που εκτελεί τροχιά γύρο από τον πλανήτη από τις 18 Μαρτίου είχε τραβήξει άλλες 363 φωτογραφίες, και μετά τις έστειλε στη Γη, ενώ στέλνει συνεχώς καινούρια δεδομένα για τον πλανήτη.

Στη φωτογραφία υπάρχει ο κυρίαρχος κρατήρας του πλανήτη, που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει Ντεμπισί ενώ ο μικρότερος κρατήρας Ματαμπέι με τις ασυνήθιστες σκοτεινές ακτίνες του είναι ορατός στη δυτική πλευρά του Ντεμπισί.

Το κάτω μέρος της εικόνας είναι κοντά στο νότιο πόλο του Ερμή και περιλαμβάνει μια περιοχή της επιφάνειας του που δεν έχει προηγουμένως παρατηρηθεί από διαστημικό σκάφος.

Ads

Το Messenger χρειάστηκε να πραγματοποιήσει έξι πλανητικές υπερπτήσεις, προτού μπει στην τροχιά του Ερμή: μία της Γης, δύο της Αφροδίτης και τρεις του ίδιου του Ερμή, σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την ταχύτητά του καθώς πλησίαζε τον Ηλιο και τη γιγάντια έλξη της βαρύτητας του άστρου μας.