Ήταν και παραμένει ένα από τα κορυφαία πλανητάρια παγκοσμίως το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο με την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου συστήματος προβολής ταινιών θόλου με τη βοήθεια τεχνολογίας λέιζερ αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα εικόνας που προσφέρει στους θεατές των παραστάσεών του.

Ads

Σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να έρθουν σε επαφή με την Αστρονομίας, την Αστροφυσικής και τη Διαστημικής, αλλά και γενικότερα με τις επιστημονικές ανακαλύψεις υπήρξε ανέκαθεν το Ευγενίδειο Πλανητάριο, που κατέχει σταθερά μια θέση ανάμεσα όχι μόνο στα μεγαλύτερα αλλά και καλύτερα εξοπλισμένα πλανητάρια σε όλο τον πλανήτη. Τα «εγκαίνια» ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ενός καινούριου προβολικού συστήματος, που εγκαταστάθηκε δίπλα στο υπάρχον, το οποίο λειτουργεί με λυχνίες και θα παραμείνει λειτουργικό παίζοντας το ρόλο της εφεδρείας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη βούληση του Ιδρύματος για συνεχή βελτίωση.

Το νέο σύστημα Barco F90-W13 που χρησιμοποιεί ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ – φωσφόρου, κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ και εκτός από τη θεαματική βελτίωση της ποιότητας των προβολών, θα προσφέρει και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη λειτουργία του, αφού οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σημαντικά μειωμένες, ενώ χαρακτηρίζεται και από σημαντικά αυξημένη διάρκεια ζωής (20.000 έως 40.000 ώρες). Ενδεικτικά αναφέρουμε η συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος κόστιζε περίπου 20.000 ετησίως. Ενώ όσοι βρέθηκαν στη σχετική παρουσίαση είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν το τεράστιο άλμα στην ποιότητα της εικόνας που θα προσφέρει το σύστημα Barco.

Σημειώνουμε ότι η εικόνα που βλέπουν οι θεατές στο θόλο του Πλανηταρίου προκύπτει από τη σύνθεση της εικόνας που προβάλλουν έξι προβολείς ταυτοχρόνως, με την παρέμβαση φυσικά ενός μεγάλου υπολογιστικού συστήματος.

Ads

image

Ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Πλανηταρίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανέφερε τα εξής:

«Τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πλέον ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του.

Για έναν θόλο με επιφάνεια περίπου 900 τ.μ., όπως αυτός του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, η ψηφιακή προβολή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ακόμα περισσότερο δε όταν υπάρχει η ανάγκη για ρεαλιστική απεικόνιση του έναστρου ουρανού.

Απαιτείται από τους ψηφιακούς προβολείς ένας εξαιρετικά δύσκολος συνδυασμός φωτεινότητας, ανάλυσης και αντίθεσης, ώστε να μπορεί να παραχθεί υψηλής ποιότητας εικόνα που θα προβάλλεται στο Πλανητάριο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν προβολέα και όλοι οι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων παγκοσμίως έχουν οδηγηθεί σε σύνθετες λύσεις χρησιμοποιώντας πολλούς προβολείς.

image

Το καινούριο προβολικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο αποτελείται από 6 προβολείς Barco F90-W13 που χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ – φωσφόρου.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς  πετυχαίνουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα (της τάξης των 13.000 lumens) και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα. Σημειώστε ότι το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένα από τα πρώτα πλανητάρια στον κόσμο όπου εγκαταστάθηκε σύστημα αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα με αυτήν την φωτεινότητα.

Μαζί με τους προβολείς εγκαταστάθηκε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ρύθμισης και ευθυγράμμισης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και επικοινωνεί με το κυρίως σύστημα του Πλανηταρίου. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται η άριστη προσαρμογή των 6 προβολέων ώστε να δημιουργούν μια ομοιόμορφη εικόνα στον θόλο.

Την εγκατάσταση έκανε η εταιρεία Sky-Skan Inc., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο με ειδίκευση σε πλανητάρια, η οποία είναι και κύριος προμηθευτής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου σε τεχνολογία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η τρίτη γενιά προβολέων που εγκαθίστανται από την έναρξη της λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου το 2003.

Επιθυμία της διοίκησης του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι το Πλανητάριο να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα κορυφαία πλανητάρια του κόσμου και γι’ αυτό ο εξοπλισμός του ανανεώνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Για τον λόγο αυτό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν από την πρώτη στιγμή, και συνεχίzει να είναι, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο.

Το νέο προβολικό σύστημα με την κορυφαία ποιότητα εικόνας που διαθέτει προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία. Μια εμπειρία που μόνο μέσα στο Πλανητάριο μπορεί να βιώσει κάποιος!»

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο την τελευταία χρονιά (2016), το Πλανητάριο δέχθηκε περισσότερους από 250.000 θεατές κάθε ηλικίας, ενώ τη χρονική περίοδο που διανύουμε παρουσιάζει στο κοινό έντεκα (11) διαφορετικές παραστάσεις. Ανάμεσα τους υπάρχουν παραστάσεις για μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς και παραστάσεις για φοιτητές/φοιτήτριες και σπουδαστές/σπουδάστριες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα μια ψηφιακή παράσταση για τα παιδιά δηλαδή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων.