Βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το νέο δημιούργημα Γάλλων ερευνητών αποκαλείται «Mag Surf». Πρόκειται για την μετατροπή μίας σανίδας σε ένα αιωρούμενο «μέσο μεταφοράς»…

Ads

 
Ίσως να μην έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες με το hoverboard του Marty McFly στην ταινία «Back To The Future», καθώς το «Mag Surf» μπορεί να σηκωθεί μόλις λίγα εκατοστά από το έδαφος και μόνο προς μία κατεύθυνση, χωρίς εναλλαγές στο υψόμετρο, ωστόσο πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
 
Στην πραγματικότητα το «Mag Surf» αποτελεί μία επίδειξη της «κβαντικής αιώρησης» (Quantum Levitation). Η σανίδα, που μοιάζει με ένα skateboard, κινείται πάνω σε ένα μαγνητικό διάδρομο.

Στο εσωτερικό της βρίσκεται άζωτο που έχει υπερψυχθεί, το οποίο μετατρέπει το μεταλλικό υλικό, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σανίδας, σε έναν υπεραγωγό, δημιουργώντας ένα μαγνητικό πεδίο.
 

Το «Mag Surf», το οποίο δημιουργήθηκε από τους ερευνητές του εργαστηρίου Υλικών και Κβαντικών Φαινομένων, του πανεπιστημίου Diderot, στο Παρίσι, μπορεί να κινηθεί μόνο σε ευθεία γραμμή, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερο «ενδιαφέρουσες» και περίπλοκες διαδρομές.
 

Ads

Άλλωστε, σύμφωνα με το «Smart Planet», μία ερευνητική ομάδα στην Ιαπωνία εργάζεται πάνω σε αυτές τις τεχνολογίες, σε μία προσπάθεια να μεγαλώσουν την κλίμακα και να κινήσουν με αυτόν τον τρόπο ακόμα και ένα τρένο. Κάτι τέτοιο θεωρείται ακόμη πολύ δύσκολο, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται. Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε ένα παρόμοιο πείραμα από ερευνητές του Ισραήλ.
 
Στα πειράματα στο βίντεο χρησιμοποιείται ένα υλικό από ζαφείρι και κράμα χαλκού, βαρίου και υττρίου παγωμένο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -185 oC. Το αποτέλεσμα είναι ο υπεραγωγός να «κλειδώνεται» από το μαγνητικό πεδίο και να δημιουργεί ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ανοίγοντας το δρόμο για την «εποχή της αιώρησης».