Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Η Διάσωση» δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, και οι παράγωγοί της δεν θα φανταζόντουσαν ότι η ίδια η NASA θα «αναλάμβανε» δωρεάν την διαφήμισή της, όταν λίγα 24ωρα μετά την κυκλοφορία της στις αίθουσες, ο διαστημικός οργανισμός ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον Κόκκινο Πλανήτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επερχόμενων επανδρωμένων αποστολών αλλά και ύπαρξης ζωής. Με τη συζήτηση μεταξύ κινηματογραφόφιλων και αστρονόμων να έχει ανάψει, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από ορισμένες από τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στην ταινία και ειδικότερα, για να δείξει ότι η πραγματικότητα του Άρη δεν είναι τόσο «βατή», όσο απεικονίζεται στον φακό.
Δεν είναι όμως μόνο η NASA που βοηθάει την ταινία, αλλά και η ταινία που βοηθάει τη NASA, καθώς ο διαστημικός οργανισμός θέλει η ανθρωπότητα να ξέρει ότι το να πατήσει ανθρώπινη μπότα στον Άρη δεν είναι μόνο όνειρο και σκηνή κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας. Η NASA δεν συμβάλλει έτσι «άδολα», στην προώθηση της νέας ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, καθώς πίσω από τον ντόρο που γίνεται, προετοιμάζει στ’ αλήθεια το κοινό και για τα σχέδιά της να στείλει επανδρωμένες αποστολές στον μακρινό πλανήτη περί το 2030.
Η NASA εργάζεται εδώ και χρόνια, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που ορθώνονται στο εγχείρημα που αν επιτευχθεί, θα αποτελέσει την κορυφαία στιγμή της αεροδιαστημικής. Εδώ και πολύ καιρό αστροναύτες στέλνονται και μένουν επί μήνες εκτός γήινης τροχιάς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες που μελετούν το διάστημα, μελετούν παράλληλα το πώς οι αστροναύτες ανταποκρίνονται τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά σε αυτές τις συνθήκες. Οι αστροναύτες όμως, συμβάλλουν κι αλλιώς στην έρευνα, αφού πρόσφατα κατάφεραν να αναπτύξουν ένα βρώσιμο μαρούλι έξω από τον διαστημικό σταθμό. Ανάλογα πειράματα στη λογική τού να καταστήσουν τους ναύτες του διαστήματος λιγότερο εξαρτημένους από την Γη, γίνονται συνέχεια. Από τεχνολογικής άποψης οι ερευνητές μελετούν συστήματα που θα μπορούν να κινήσουν τα διαστημικά αεροσκάφη, αντλώντας ενέργεια από τον ήλιο.
Η NASA δεν σχεδιάζει βέβαια, να κάνει το μεγάλο άλμα προς τον Άρη μια κι έξω. Αντίθετα, ο οργανισμός στοχεύει πρώτα να δοκιμάσει τις τεχνολογίες και να αποκτήσει βαθιά εμπειρία, πριν πατήσει το έδαφος του Κόκκινου πλανήτη. Ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι το πρώτο πλήρωμα να προσεδαφιστεί όχι στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά στους δύο δορυφόρους του, τον Φόβο και τον Δείμο, προκειμένου να τεσταριστούν στην πράξη οι αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, αλλά και να περιορίσει τους κινδύνους και το κόστος της κορωνίδας των αποστολών.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα είναι και τόσο εύκολα, όπως τα δείχνει η ταινία «Η Διάσωση». Για του λόγου το αληθές, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες από τις περιοχές του Άρη, όπως τις δείχνει η ταινία και από τις φωτογραφίες που o ρομποτικός εξερευνητής Curiosity έχει στείλει από τα αρειανά χάιλαντς, στα οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Αυτή είναι η περιοχή Acidalia Planitia του Αρη όπως παρουσιάζεται στην ταινία. Πρόκειται για το σημείο στο οποίο ο Ματ Ντέιμον και οι συνάδελφοί του προσεδαφίζονται.
Αυτή είναι στην πραγματικότητα η περιοχή, που δεν είναι και τόσο φιλική προς τον άνθρωπο.
Αυτή είναι η επιφάνεια του κρατήρα Schiaparelli, στον οποίο υποτίθεται ότι προσεδαφίστηκε η αποστολή διάσωσης του Ματ Ντέιμον.
Και τέλος μία εντυπωσιακή φωτογραφία που έστειλε το Curiosity από την περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο και θυμίζει κάτι από τη «Διάσωση».
Η υπόθεση της «Διάσωσης»
Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον) θεωρείται νεκρός μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και εγκαταλείπεται από το υπόλοιπο πλήρωμα. Αλλά ο Γουάτνι είναι ακόμη ζωντανός και ξαφνικά βρίσκεται μόνος σ’ έναν αφιλόξενο πλανήτη. Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, πρέπει να επιστρατεύσει την εφευρετικότητα, την ευφυΐα και το κουράγιο του, για να επιβιώσει και να βρει έναν τρόπο να ειδοποιήσει τη Γη ότι είναι ζωντανός. Εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η NASA και μία ομάδα διεθνών επιστημόνων δουλεύουν ακούραστα για να φέρουν πίσω τον «Αρειανό», ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος σχεδιάζουν μία τολμηρή, αν όχι αδύνατη, επιχείρηση διάσωσης. Καθώς αυτές οι ιστορίες γενναιότητας εξελίσσονται, ο κόσμος ενώνεται για να υποστηρίξει την προσπάθεια επιστροφής του Γουάτνι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >