Η Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη(Deutsche Digitale Bibliothek) έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με την οποία αποσκοπεί στο να εισάγει στο διαδίκτυο και να κάνει προσιτά για όλους τους χρήστες, εκατομμύρια βιβλία, εικόνες αλλά και ήχους.

Ads

Στο φιλόδοξο σχέδιο, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το αντίπαλο δέος του «Google Books», αναμένεται να συμβάλουν στη ψηφιοποίηση των πολιτιστικών αρχείων τους περισσότερες από 30.000 βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλες πηγές αρχείων.

Η διαδικασία ψηφιοποίησης έχει ξεκινήσει ήδη και γίνεται από το «Nibelungenlied», ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης το οποίο «σαρώνει» και φωτογραφίζει τις σελίδες των βιβλίων προτού εισάγει τα στοιχεία στο λειτουργικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής στο Κέντρο Ψηφιοποίησης του Μονάχου της Βαυαρικής Κρατικής Βιβλιοθήκης (Munich Digitization Center of the Bavarian State Library), έχουν σκαναριστεί περίπου 45.000 δουλείες.

Ads

Η πρώτη δοκιμαστική εκδοχή της Deutsche Digitale Bibliothek, αναμένεται να λειτουργήσει στο διαδίκτυο και θα αφορά μια «περιορισμένη ομάδα από χρήστες» σύμφωνα με το διευθυντή της Εθνικής Γερμανικής Βιβλιοθήκης στη Φρανκφούρτη, Ute Schwens.

Από την άλλη πλευρά ο Rolf Griebel, Γενικός Διευθυντής της Βαυαρικής Κρατικής
Βιβλιοθήκης αν και τάσσεται υπέρ του σχεδίου εκφράζει και κάποιες ανησυχίες για το χρόνο που θα χρειαστεί αλλά και το αν θα γίνει σωστά η όλη διαδικασία.

Μάλιστα κάνει λόγο και για τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η όλη προσπάθεια η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατομμύρια ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς αναμένεται να σκαναριστούν 5,5 εκατομμύρια βιβλία με το κόστος της διαδικασίας να ανέρχεται από 70 έως 140 ευρώ για το καθένα.

Παρόμοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει και από τους Γάλλους οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει τη μεγάλη λογοτεχνική κληρονομιά της χώρας.

Την πρωτοπορία μέχρι στιγμής έχει η Google η οποία έχει ήδη ψηφιοποιήσει πάνω από 10 εκατομμύρια βιβλία. Κίνησης πάντως που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από συγγραφείς και εκδότες, κυρίως για τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων.

Πηγή: Spiegel