Τι είναι τα bitcoins; Πώς γίνεται μια εξέταση DNA; Αν αυτά τα θέματα σας φαίνονται άγνωστα και βαρετά ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τους Science Reactors. Πρόκειται για μια ομάδα νέων, κυρίως από τον χώρο των θετικών επιστημών, που εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούν να μιλήσουν για την επιστήμη τους με … απλά λόγια.
Ψυχή της παρέας είναι η Ελένη Γραμματικοπούλου, με μακρά θητεία στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το 2005 σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο διοργάνωσε διεθνή διαγωνισμό -το Fame Lab- όπου νέοι επιστήμονες μέσα σε τρία λεπτά προσπαθούσαν να αποδώσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους. Ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης με το stand-up comedy οδήγησε στο stand up science, δηλαδή στην επιστράτευση του χιούμορ για να απενοχοποιηθεί η εκλαϊκευση της γνώσης.
Ο σκηνοθέτης Κώστας Βρεττός, που έχει συμβάλλει καθοριστικά ώστε να σταθούν αποτελεσματικά επί σκηνής οι stand up scientists, μας θυμίζει ότι ο Αριστοτέλης θεωρούσε τον άνθρωπο «γελαστικόν ζώον», ο Δημόκριτος έλεγε πως το γέλιο είναι «το κωμικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και ζωής» και ο Πυθαγόρας επέλεγε τους μαθητές του από τον τρόπο του γέλιου τους. «Όσο γελάμε τίποτα δεν χάθηκε», έλεγε ο Σαίξπηρ και ο George Bataille διακήρυττε: «Δεν είμαι ουσιαστικά τίποτε άλλο, παρά το γέλιο που με καταλαμβάνει». Και τι σχέση έχει το γέλιο με την επιστήμη; Ο Κ.Βρεττός απαντά χρησιμοποιώντας μια φράση του Ισαάκ Ασίμοφ: «Το πιο συναρπαστικό στην επιστήμη δεν είναι να ακούσεις το «Εύρηκα», αλλά το !!Χμ!! Πλάκα έχει».
Στη δημιουργία της γέφυρας ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη του θεάτρου συνέβαλε η Άννα Χριστοδούλου, η οποία έχει γράψει δύο θεατρικά έργα, «The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο» και «Οι Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ», που έχουν παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Κ.Βρεττού με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Αννα Χριστοδούλου γράφει τώρα και τρίτο θεατρικό έργο, και πάλι με θέμα την εκλαϊκευση της επιστήμης.
Ένας άλλος από την ομάδα, ο Ερμής Ζαχαρόπουλος, φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί μια ιστοσελίδα με επιστημονικά θέματα, το robotaki.gr. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο ξεκίνησε από την σχολή και η σχέση με την ομάδα των Science Reactors προέκυψε από το διαγωνισμό του Fame Lab.
Ο Στέφανος Γιαγτζόγλου απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, όταν μπήκε στις αίθουσες διδασκαλίας ως καθηγητής προσπάθησε να ακολουθήσει αντισυμβατικούς τρόπους διδασκαλίας. Διαπίστωσε λοιπόν ότι τα παιδιά ανταποκρίνονταν καλύτερα και έτσι αποφάσισε να στείλει ένα κείμενό του στην ομάδα των Science Reactors. Τα … προβλήματα που αντιμετώπισε επί σκηνής τα έλυσε με την βοήθεια του Κώστα Βρεττού.
Η Χρυσάνθη Σαλιανγκοπούλου, Βιολόγος επίσης, είχε βγει δεύτερη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στο διαγωνισμό του Fame Lab και συμμετέχει και στο θέατρο και στο stand-up. Όπως μας είπε, «η επιστήμη είναι σοβαρή, οι άνθρωποι τείνουν να την κάνουν σοβαροφανή. Σκοπός της ομάδας μέσα από τον παιχνιδιάρικο τρόπο είναι να επικοινωνήσουμε την επιστήμη, γιατί η επιστήμη είναι όμορφη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >