Η περασμένη Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023, ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε στους 17,01 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αυγούστου του 2016,που ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου.

Το υψηλό της Δευτέρας είναι το θερμότερο από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση το 1979. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι είναι το υψηλότερο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές μετρήσεων προς τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η υψηλή θερμοκρασία οφείλεται σε έναν συνδυασμό του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες.

Ads

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στη στεριά και στη θάλασσα.

Τα ρεκόρ ανοιξιάτικου καύσωνα στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας ακολούθησαν, επίσης, θαλάσσιοι καύσωνες σε μέρη που δεν συνηθίζονταν, όπως στη Βόρεια Θάλασσα.

Επίσης, οι νότιες πολιτείες της Αμερικής υποφέρουν από τον «θερμικό θόλο» που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, στην Κίνα, συνεχίστηκε ένας διαρκής καύσωνας, με το θερμόμετρο να ξεπερνά του 35 βαθμού Κελσίου ενώ στη Βόρεια Αφρική σημειώθηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου.