Παραδέχθηκε η Google ότι τα κινητά συνεργεία της υπηρεσίας Street View ήταν υποκλοπείς αλλά… κατά λάθος. Τα συνεργεία αυτά, που φωτογραφίζουν κάθε γειτονιά σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο, όπως έγινε γνωστό συνέλεγαν δεδομένα από ξεκλείδωτα δίκτυα Wi-Fi. Η εταιρία εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» της και καθήλωσε τα αυτοκίνητα του Street View.

Ads

H Google αποθήκευσε συνολικά 600 Gibagytes «αποσπασματικών» δεδομένων που υπεκλάπησαν από δίκτυα Wi-Fi σε 30 χώρες, υποστηρίζει όμως ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξή τους και σκοπεύει να τα διαγράψει, έπειτα από συνεννόηση με τις αρχές της κάθε χώρας.

Οι υποκλοπές έγιναν γνωστές όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Αμβούργου ζήτησε από τη Google διευκρινίσεις για τα δεδομένα που συλλέγει η υπηρεσία Street View. Η εταιρία τότε αντιλήφθηκε τότε ότι τα κινητά συνεργεία της δεν χαρτογραφούσαν μόνο τα ονόματα των δικτύων στις γειτονιές των πόλεων, αλλά κατέγραφαν και δεδομένα που μεταδίδονταν από ανοιχτά δίκτυα.

Η Google απέδωσε το πρόβλημα σε προγραμματιστικό λάθος που υπήρχε σε πειραματικό λογισμικό του συστήματος. Ο επικεφαλής των μηχανικών της Google Αλαν Γιούστας διευκρίνισε πάντως πως δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα του Street View κινούνται συνεχώς, και αλλάζουν διαρκώς συχνότητες λήψης, τα δεδομένα που υπεκλάπησαν είναι μόνο αποσπασματικά.

Ads

Όσον αφορά στις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, η εταιρία δεν διευκρίνισε το είδος τους. Όμως, ο Στιβ Γκίμπσον, πρόεδρος της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Gibson Research, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να καταγράψει το περιεχόμενο emails, τη διαδικτυακή συμπεριφορά του χρήστη, ή ακόμα και μυστικούς κωδικούς πρόσβασης.

Αν και ο κολοσσός του διαδικτύου ζήτησε συγγνώμη, αυτό δεν έβαλε τέλος στις επικρίσεις από οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και είναι πιθανόν η google να βρεθεί αντιμέτωπη και με τις αρχές, ειδικά στην Ευρώπη που η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι αυστηρότερη.

Σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η λειτουργία του Street View επετράπη μόνο υπό όρους που τέθηκαν από τις αρχές προστασίας δεδομένων. Η Google μεταξύ άλλων είναι υποχρεωμένη να θολώνει τις εικόνες προσώπων και πινακίδων κυκλοφορίας που φωτογραφήθηκαν στο δρόμο.