Η ανακάλυψη ενός νέου θαλάμου, σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στο Γιβραλτάρ, εκτιμάται πως μπορεί να φέρει στο φως νέα στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα των Νεάντερταλ.

Ads

Ο θάλαμος αυτός που παρέμενε σφραγισμένος για 40 χιλιάδες χρόνια αναμένεται να αποκαλύψει συνήθειες των προϊστορικών μας προγόνων, που κατοικούσαν στην περιοχή. Η 13 μέτρων μήκους σπηλιά, γεμάτη σταλαγμίτες και βραχώδεις σχηματισμούς φαίνεται να αποκλείστηκε από το υπόλοιπο σύμπλεγμα λόγω κάποιου μεγάλου σεισμού.

Στο έδαφος υπάρχουν διασπαρμένα οστά ζωών, όπως Λίγκες και Ύαινες αλλά και πτηνά. Τα ευρήματα δημιουργούν στους επιστήμονες την πεποίθηση ότι κάποιος έσυρε τα ζώα μέσα για να τα φάει. Παράλληλα με τα υπολείμματα από ζώα, ανευρέθηκαν και ίχνη ανθρώπινης παρουσίας μέσα στο σπήλαιο. Εργαλεία, εστίες φωτιας, αλλά και ίχνη απο μαγειρεμένες τροφές όπως Ελάφι, Φώκια και δελφίνι σαφέστατα δείγμτα ανθρώπινης κατοίκησης.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με προσεκτική και εκτεταμένη εξερεύνηση περαιτέρω του συμπλέγματος των σπηλιών, είναι πιθανό να βρεθούν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για την ζωή των Νεάντερταλ, με την εύρεση ενός ταφικού χώρου να αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.

Ads

«Παρά τις σαφείς αποδείξεις περί κατοίκησης του σπηλαίου από τον άνθρωπο, που έχουν ανακαλυφτεί έως τώρα, ακόμα δεν έχει βρεθεί το πού έθαβαν τους νεκρούς τους οι ένοικοι των σπηλαίων», δήλωσε ερευνητής, ενώ συμπλήρωσε ότι αν και υποθετική, η ύπαρξη μέρους ταφής θεωρείτε σχεδόν βέβαια.

Οι επιστήμονες τονίζουν, οτι περαιτέρω έρευνες θα διαλύσουν την εικόνα που έχουμε για τους Νεάντερνταλ, σαν «πιθηκοειδή» πλάσματα γεμάτα οργή και δύναμη. Ήταν άνθρωποι με ικανότητες και δυνατότητες που ερχόταν μάλιστα σε επαφή και με τους άλλους πρωτόγονους κάτι που αποδεικνύουν οι επιμειξίες του DNA.

Η έρευνα θα φέρει όπως φαίνεται πολλά δεδομένα στο φως που θα γίνουν θέμα συζήτησης και περαιτέρω ερευνών για τα επόμενα έτη.