Το σκάφος Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημιούργησε έναν χάρτη της διαδρομής του Ήλιου η οποία μελλοντικά θα οδηγήσει στην καταστροφή του Ηλιακού συστήματος.

Ads

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η ESA αποκαλύπτει την ακριβή ηλικία του Ήλιου αλλά και τη διαδρομή μέχρι την καταστροφή του, η οποία θα προκαλέσει και την καταστροφή της Γης και το τέλος του ηλιακού συστήματος όπως το γνωρίζουμε.

Η ανάλυση των δεδομένων του GAIA δείχνει ότι ο Ήλιος έχει ηλικία 4,57 δισ. ετών. Είναι γνωστό ότι ο Ήλιος ανήκει στην κατηγορία των άστρων που δεν θα αυτοκαταστραφεί σε μία έκρηξη σουπερνόβα αλλά όταν τελειώσουν τα καύσιμα του αρχικά θα διογκωθεί μετατρεπόμενος σε ένα ερυθρό γίγαντα και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί μετατρεπόμενος σε λευκό νάνο.

Η φάση της διόγκωσης θα καταστρέψει τους εσωτερικούς πλανήτες είτε μετονα τους αποοροφήσει είτε συνθλίβοντας τους. Οι εξωτερικοί πλανήτες μπορεί να μην καταστραφούν σε πρώτη φάση αλλά η απουσία του Ήλιου θα προκαλέσει διαφόρων μεταβολές σε αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του GAIA ο Ήλιος είναι ένας μεσήλικας που σε περίπου 5-6 δισ. έτη θα εισέλθει στη φάση της διόγκωσης του και δεν πρόκειται να καταπιεί τη Γη η οποία θα βιώσει όμως την καυτή ανάσα του άστρου κάτι που αναμένεται να καταστρέψει ολοσχερώς την επιφάνεια της αλλά σύμφωνα με κάποιες θεωρίες ίσως κάποιες εσωτερικές της περιοχές να μην επηρεαστούν και να αποτελέσουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας.

Ads