Μια ομάδα Γερμανών ερευνητών σε θέματα πληροφορικής κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το μυστικό αλγόριθμο προστασίας των τηλεφωνικών επικοινωνιών μέσω κινητού, αποδεικνύοντας στην GSM Association, η οποία δημιούργησε τον αλγόριθμο προστασίας, ότι οι υποκλοπές είναι «εύκολη υπόθεση», αρκεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν για τον αλγόριθμο, έναν ισχυρό προσωπικό υπολογιστή και εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών αξίας 3.000 δολαρίων.

Ads

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτό το διαδεδομένο κενό ασφάλειας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Karsten Nohl, στο BBC και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω της αποκρυπτογράφησης του αλγορίθμου θα ασκηθεί μια «επιπλέον πίεση και απαίτηση για καλύτερη κρυπτογράφηση από τους καταναλωτές».

Οι ομάδα κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τον περίφημο αλγόριθμο Α5/1 της GSM Association, μέσα σε πέντε μήνες, όπως ανακοίνωσε και στο συνέδριο τεχνολογίας στο Βερολίνο, Chaos Communication Congress, ο Nohl, ο οποίος εξήγησε και τη μέθοδο που ακολούθησαν για να σπάσουν τον αλγόριθμο.

Σημειώνεται, ότι ο αλγόριθμος Α5/1, ο οποίος χρησιμοποιείται τουλάχιστον 22 χρόνια, εμποδίζει την υποκλοπή αναγκάζοντας το κινητό τηλέφωνο και το σταθμό βάσης να εναλλάσσουν ταχύτατα συχνότητες εντός ενός φάσματος 80 καναλιών.

Ads

Ο Nohl προειδοποίησε ότι με εξοπλισμό αξίας 30.000 δολαρίων, οι κλήσεις είναι δυνατόν να υποκλαπούν και σε πραγματικό χρόνο.

Από την πλευρά της, η GSM Association, εμφανίστηκε καθησυχαστική υποστηρίζοντας ότι «οι αναφορές για μια επικείμενη τεχνολογία παρακολούθησης στα δίκτυα GSM, αποκρυπτογραφώντας τον A5/1 είναι συχνό φαινόμενο, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί».

Επιπλέον, η GSM Association σημειώνει ότι οι εταιρείες κινητής σταδιακά αρχίζουν χρησιμοποιούν έναν αναβαθμισμένο και ισχυρότερο αλγόριθμο, τον A5/3. Σχολιάζοντας την έρευνα του Nohl, η εταιρεία τόνισε ότι αυτή σε άλλες χώρες θα ήταν «άκρως παράνομη».

Στον αντίποδα, ο Ian Meakin, από την εταιρεία Cellcrypt, η οποία ειδικεύεται σε τεχνολογίες κρυπτογράφησης κινητής τηλεφωνίας, υποστήριξε ότι η δημοσίευση του Nohl είναι «άκρως ανησυχητική», καθώς θα μπορούσε να πέσει «στα χέρια εγκληματιών».