Όσο κι αν ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τα αεροταξί – drones έρχονται. Και παρουσιάστηκαν στην φετινή εκδήλωση ψηφιακών επικοινωνιών του κόσμου, του Mobile World Congress, στην Βαρκελώνη. Πρόκειται για τα αεροταξί – drones που παρουσιάζουν κατασκευαστές και κοινοπραξίες, κυρίως των χωρών της αραβικής χερσονήσου.

Ads

Τα αεροταξί δεν θα χρησιμοποιηθούν για ψυχαγωγικούς λόγους εικονικής πραγματικότητας, αλλά στο χώρο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στελέχη εταιριών που εδρεύουν στο Κατάρ, έχουν ήδη κατασκευαστεί και δοκιμαστεί, ενώ θα πετούν και θα μεταφέρουν επιβάτες μέχρι το 2022.

Η εμπορική τους λειτουργία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, επειδή η μαζική κατασκευή τους έχει μεγάλο κόστος, που πέφτει όμως σταδιακά, αλλά κυρίως διότι δεν διατίθενται εμπορικά τα δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών 5G που θα εξασφαλίσουν την πτήση με μεγάλη ασφάλεια και προγραμματισμό. Επίσης υπάρχει ακόμη έλλειψη σχετικών υποδομών που σχετίζονται με τα σημεία πάρκινγκ, απογείωσης και προσγείωσης.

Τα αεροταξί drones δεν θα έχουν οδηγό και θα κινούνται αυτόνομα. Τα δίκτυα νέων επικοινωνιών το εξασφαλίζουν αυτό, καθώς λόγω της διασυνδεσιμότητας που θα υπάρχει μεταξύ του στόλου των ταξί και δεκάδων άλλων αντικειμένων και υπηρεσιών θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα της πτήσης χωρίς ταξιτζή – πιλότο.

Ads

Τα παιδιά που που μόλις έχουν γεννηθεί ίσως δεν θα έχουν την ευκαιρία να θυμούνται τα παραδοσιακά ταξί καθώς θα πετάνε με τα αεροταξί, μας αναφέρει επισκέπτης της έκθεσης από την Σαουδική Αραβία. Όπως με τους σημερινούς φοιτητές που δεν πρόλαβαν την εποχή χωρίς κινητό τηλέφωνο, προσθέτει.