Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA), οι καπνιστές, αντιμετωπίζουν αρκετά σοβαρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορονοϊό, σε σύγκριση με όσους δεν καπνίζουν.

Ads

Το συγκεκριμένο εύρημα, προκύπτει από μικρού σκέλους (ποσοτικά) μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καπνός του τσιγάρου κάνει τα κύτταρα πιο ευάλωτα και ως αποτέλεσμα, είναι περισσότερο «εκτεθειμένα» στον κορονοϊό, καθότι, ουσιαστικά, ο καπνός είχε μειώσει την ανοσιακή αντίδραση τους στον κορονοϊό.

«Αν θεωρήσει κανείς τους αεραγωγούς (των πνευμόνων) σαν τα ψηλά τείχη που προστατεύουν ένα κάστρο, το κάπνισμα του τσιγάρου είναι σαν να ανοίγει τρύπες σε αυτά τα τείχη. Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες και επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει και να μολύνει τα κύτταρα», δηλώνει η Μπρίγκιτ Γκόμπερτς, μια εκ των ερευνητριών.

Ο τρόπος με τον οποίο, οι ερευνητές του UCLA, κατέληξαν στο συγκεκριμένο πόρισμα, έγκειται σε ένα πείραμα που πραγματοποίησαν, κατά το οποίο, απομόνωσαν επιθηλιακά κύτταρα από αεραγωγούς πνευμόνων πέντε ανθρώπων χωρίς Covid-19 και εξέθεσαν άμεσα ορισμένα από αυτά στο εργαστήριο αρχικά σε καπνό τσιγάρου και στη συνέχεια στον κορονοϊό SARS-CoV-2. 

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Stem Cell».