Η «μπλε πανσέληνος» έκανε το βράδυ που πέρασε την εμφάνισή της στο νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται όταν υπάρχουν δυο πλήρη φεγγάρια σε έναν ημερολογιακό μήνα. Συμβαίνει περίπου κάθε δυο με τρία χρόνια.

Ads

Αυτή τη φορά το φαινόμενο ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς ήταν διπλό. Το μπλε φεγγάρι (blue moon) ήταν επίσης και σούπερ σελήνη (supermoon), όπως ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση που μπορεί να φτάσει στη Γη. Αυτό το κάνει να δείχνει τεράστιο και πάρα πολύ φωτεινό.

image

image

Ads

Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει πραγματικά μπλε. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.


 
Ένα βίντεο της NASA εξηγεί το φαινόμενο blue moon

image

image

Σύμφωνα με τη NASA, το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη έδειχνε μπλε.

image

image

image
 
Οι φωτογραφίες είναι από τον Guardian