Τα πρώτα «συνθετικά έμβρυα» στον κόσμο δημιούργησαν επιστήμονες με μέθοδο που παρέκαμψε την ανάγκη να προϋπάρχει σπέρμα, ωάρια και γονιμοποίηση.

Ads

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα από ποντίκια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο το οποίο διαθέτει εντερικό σωλήνα, έναν πρώιμο εγκέφαλο και μια καρδιά που χτυπά.

Γνωστά ως «συνθετικά έμβρυα» επειδή δημιουργούνται χωρίς γονιμοποιημένα ωάρια, οι δομές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση του πώς σχηματίζονται τα όργανα και οι ιστοί κατά την ανάπτυξη των φυσικών εμβρύων.

Παράλληλα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η καινοτομία τους θα μπορούσε να μειώσει τα πειράματα σε ζώα και να ανοίξει το δρόμο για νέες πηγές κυττάρων και ιστών με σκοπό μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους.

Ads

«Αποδεικνύουμε ότι τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα δημιουργούν ολόκληρα συνθετικά έμβρυα», δήλωσε ο καθηγητής Τζέικομπ Χάνα, επικεφαλής της έρευνας.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτή τη δουλειά» πρόσθεσε με τη μελέτη να δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell.

Αν και τα περισσότερα από τα βλαστοκύτταρα απέτυχαν να σχηματίσουν δομές που μοιάζουν με έμβρυο, περίπου στο 0,5% αναπτύχθηκαν ιστοί και όργανα.

Σε σύγκριση με φυσικά έμβρυα ποντικού, τα συνθετικά έμβρυα ήταν κατά 95% όμοια όσον αφορά την εσωτερική τους δομή και τα γενετικά προφίλ των κυττάρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα όργανα που σχηματίστηκαν ήταν λειτουργικά. Ο Τζέικομπ Χάνα ανέφερε βέβαια ότι τα συνθετικά έμβρυα δεν είναι «πραγματικά» έμβρυα και δεν είχαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ζωντανά ζώα.

*Με πληροφορίες από Guardian