Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, με επικεφαλής τον δρα Αλί Ερτούρκ, κατάφεραν να δημιουργήσουν διαφανή όργανα πειραματόζωων και ανθρώπων, χάρη σε μια νέα τεχνολογία η οποία ενδέχεται, στο μέλλον, να καταστήσει δυνατή τη βιοεκτύπωση οργάνων του σώματος για μεταμόσχευση.

Ads

Η καινοτόμος τεχνική βασίζεται στη χρήση ενός διαλύτη ο οποίος κάνει διάφανα τα  όργανα, έτσι που να φαίνονται οι ιστοί στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια της διαδικασίας, το ανθρώπινο όργανο σαρώνεται από λέιζερ σε μικροσκόπιο, ώστε να αποτυπωθεί λεπτομερώς η εσωτερική δομή του (αιμοφόρα κύτταρα, θέσεις κυττάρων κ.α.) και να δημιουργηθεί ένας «χάρτης» στον οποίο βασίζονται οι ερευνητές, προκειμένου να τυπώσουν –αρχικά- σε τρισδιάστατη μορφή τον σκελετό του οργάνου. Κατόπιν προσθέτουν στο όργανο τα βλαστικά κύτταρα (στις σωστές θέσεις) ώστε αυτό να είναι λειτουργικό.

Η παραπάνω τεχνική θεωρείται ένα ακόμα βήμα προόδου, που συμπληρώνει τον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον τομέα της βιοϊατρικής.

Λόγω της έλλειψης διαφάνειας των οργάνων του σώματος, η εισαγωγή των κυττάρων στο σκελετό γινόταν κατά προσέγγιση, με βάση εικόνες από υπολογιστικές ή μαγνητικές τομογραφίες. Ως εκ τούτου, τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα δεν διέθεταν ως τώρα λεπτομερείς κυτταρικές δομές.

Ads

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o δρ. Αλί Ερτούρκ δήλωσε: «Τώρα πια μπορούμε να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται το κάθε κύτταρο μέσα στα διαφανή ανθρώπινα όργανα. Και μετά είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε επακριβώς το ίδιο όργανο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, έτσι ώστε να παράγουμε ένα πραγματικό λειτουργικό όργανο. Συνεπώς, για πρώτη φορά, είμαστε πολύ πιο κοντά σε ένα πραγματικό ανθρώπινο όργανο».

Προτού δοκιμαστούν τη νέα τεχνολογία τους σε ανθρώπους (σε 5 με 10 χρόνια από σήμερα) οι επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν τα νέα βιοεκτυπωμένα όργανα σε ζώα. Η ομάδα του Ερτούρκ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός βιοεκτυπωμένου παγκρέατος σε δύο έως τρία χρόνια και ενός νεφρού σε πέντε έως έξι χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ