Μεγαλύτερη προσοχή όταν χρησιμοποιούν τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και το Twitter, συνέστησε στους γιατρούς η Βρετανική Ιατρική Ένωση. Περιστατικά στο παρελθόν έχουν δείξει ότι τα όρια μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ εύκολο να χαθούν με τα νέα μέσα δικτύωσης και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αδίκημα.

Ads

Συγκεκριμένα, στο παρελθόν υπήρξαν μερικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, το 2009, μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών τέθηκαν σε αναστολή επειδή «πόσταραν» φωτογραφίες τους στο Facebook. όπου απεικονίζονταν να είναι ξαπλωμένοι σε ασυνήθιστα μέρη, συμπεριλαμβανομένου και του ελικοδρόμιου του νοσοκομείου.

Πέρυσι δημόσιος υπάλληλος είδε τον εαυτό της πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, επειδή είχε ανεβάσει σχόλια για πολτικά θέματα στο λογαριασμό της στο Twitter ενώ ήταν μεθυσμένη.

Ads

Ο πρόεδρος σε θέματα δεοντολογίας της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης δήλωσε ότι «οι επαγγελματίες γιατροί θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τους στο Διαδίκτυο, πόσο ευρέως θα μπορούσαν να μοιραστούν και πώς θα μπορούσαν να εκληφθούν από τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους».

Επιπλέον, η Ένωση συμβουλεύει τους γιατρούς και τους φοιτητές της ιατρικής να κάνουν αυστηρά απόρρητους τους λογαριασμούς τους στο Facebook και το Twitter και να μην κάνουν υποτιμητικά ή άτυπα σχόλια σχετικά με ασθενεία ή συναδέλφους, ενώ παράλληλα να μην δέχονται ως «φίλους» τους πρώην ή τωρινούς ασθενείς τους.

«Αυτό που θεωρείς απλώς μια διασκεδαστική ιστορία θα μπορούσε να καταλήξει να θεωρηθεί σοβαρό αδίκημα πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις» δήλωσε ο Andy Jaeger από το Συμβούλιο Νοσηλευτών και Μαιευτήρων.