Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), μετά από ένα μπλακ άουτ που κράτησε πάνω από έξι ώρες, επανήλθαν σε λειτουργία Facebook, Instagram και Whatsapp. Υπενθυμίζεται πως περίπου στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) τα τρία δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέρρευσαν προκαλώντας κρίση … πανικού παγκοσμίως, αλλά και ερωτήματα για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

Ads

Όπως ενημέρωσαν οι μηχανικοί της εταιρείας, το τεράστιο πρόβλημα σε Facebook, Instagram και WhatsApp προκλήθηκε από αλλαγές στη διαμόρφωση βασικών δρομολογητών. «Η ομάδα μηχανικών μας διαπίστωσε πως οι αλλαγές διαμόρφωσης σε βασικούς δρομολογητές που συντονίζουν την κυκλοφορία δικτύου μεταξύ κέντρων πληροφοριών προκάλεσε προβλήματα που διέκοψε αυτήν την επικοινωνία» επισημάνθηκε σε σχετική ενημέρωση. «Αυτή η διακοπή κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το σύστημα επικοινωνίας των κέντρων πληροφοριών, οδηγώντας τους σέρβερ σε διακοπή λειτουργίας» ανέφερε επιπλέον η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια η Facebook διαβεβαίωσε πως τα συστήματά της είναι «και πάλι σε λειτουργία και εργαζόμαστε για να επιστρέψουμε στις παλιές εργασίες». «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή τη φορά θεωρούμε ότι η πηγή αυτής της διακοπής, ήταν ένα πρόβλημα με την αλλαγή διαμόρφωσης», ανέφερε εκ νέου. 

«Δεν κινδύνευσαν προσωπικά στοιχεία»

Παράλληλα, η εταιρεία υποστήριξε πως δεν ετέθησαν σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της, κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς black out που διήρκεσε για αρκετές ώρες.

Ads

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες πως πωλούνται δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών σε χάκερ. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο πως τα στοιχεία χρηστών μας ετέθησαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας» διαβεβαίωσε, ενώ ο CEO της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε «συγγνώμη» για τα προβλήματα που υπήρξαν στις πλατφόρμες της.

Το χρονικό του μπλακ άουτ

Σύμφωνα πάντως με την krebsonsecurity.com, νωρίς το πρωί ώρα Αμερικής, κάτι εντός του Facebook προκάλεσε το εξής φαινόμενο: τα αρχεία που καθόριζαν τα σημεία εισόδου από τα οποία έμπαιναν οι χρήστες και οι ψηφιακές συσκευές στο Facebook αλλοιώθηκαν. Όπως σχολίαζαν ειδικοί στο Reuters, το «κρασάρισμα» μπορεί να ήταν αποτέλεσμα εσωτερικού λάθους, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να αποκλείσει και το σαμποτάζ από εσωτερικό παράγοντα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας Κέντικ, γύρω στις 11:39 (ώρα ΗΠΑ) κάποιος προκάλεσε μία μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol) της εταιρείας. Το εν λόγω πρωτόκολλο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον οι internet provider σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται την κίνηση και τα αιτήματα των χρηστών σχετικά με τους ιστότοπους και τις πλατφόρμες που θέλουν να επισκεφτούν.

Με απλούς όρους, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κάποιος  άλλαξε τον «χάρτη του διαδικτύου» και αφαίρεσε από αυτόν τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες. Το αποτέλεσμα είναι αν κάποιος πληκτρολογούσε στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση facebook.com, θα λάβει μήνυμα λάθος καθώς ο browser δεν ξέρει πού να τον πάει.

Εκτός αυτού, ακόμα και οι υπάλληλοι του Facebook δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το εσωτερικό e-mail του Facebook και τα αντίστοιχα εργαλεία διαχειρίζονται από τα ίδια domains στα οποία εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Aποκαλύψεις και οικονομικές επιπτώσεις

Μετά το μπλακ άουτ, στη Wall Street η τιμή της μετοχής του Facebook σημείωσε κάθετη πτώση, ενώ η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη κρίση, μετά τις αποκαλύψεις πρώην υψηλόβαθμου στελέχους πως «επιλέγει το όφελος από την ασφάλεια των χρηστών».

Συγκεκριμένα η Φράνσις Χόγκεν, πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα προχωρώντας και σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη λειτουργία της εταιρείας.

Εσωτερική μελέτη της εταιρείας επιβεβαίωσε πως οι αναρτήσεις διασημοτήτων προκαλούν αρνητικά αισθήματα στους χρήστες σχετικά με την εικόνα τους, ενώ είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις ερευνητών του Facebook πως το Instragram προκαλεί άγχος και κατάθλιψη στα νεαρά κορίτσια, τα οποία αναπόφευκτα συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα ιδεώδη της διαδικτυακής ομορφιάς και τελειότητας.

Τρολάρισμα στο twitter για το μπλακ άουτ του Facebook

Η πτώση του Facebook πυροδότησε και ένα κύμα ειρωνικών σχολίων στο Twitter με το #facebookdown να είναι πρώτο στα trends παγκοσμίως. Ενδεικτικά ορισμένα σατιρικά «τιτιβίσματα», αλλά και η ανάρτηση του ίδιου του Twitter που έστειλε το δικό του μήνυμα, γνωρίζοντας πως πλέον απευθύνεται «κυριολεκτικά σε όλους»…