Ρώσοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD – 164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη. Το περιστατικό συνέβη πέρυσι τον Μάιο, ωστόσο οι Ρώσοι επιστήμονες, που θεωρούνται εν γένει αξιόπιστοι από την επιστημονική κοινότητα, ενημέρωσαν πρόσφατα – αδικαιολόγητα –  τους δυτικούς συναδέλφους τους.

Ads

Το άστρο HD-164595 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και άλλων.

Μετά την ενημέρωση από τους Ρώσους σήμανε συναγερμός στους αστρονόμους ερευνητές διεθνώς, καθώς δεν αποκλείσθηκε η πιθανότητα το σήμα να προήλθε από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό. Ωστόσο παρά τις επισταμένες έρευνες, τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough δεν κατάφεραν να βρουν κάτι, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ενδεχομένως οι Ρώσοι είτε ήταν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή, εξάλλου παραδέχτηκαν πως παρά τις επόμενες προσπάθειές τους δεν «έπιασαν» ξανά το σήμα, είτε έπεσαν πάνω σε κάποια γήινη παρεμβολή, πχ από κάποιο δορυφόρο, και παραπλανήθηκαν. Όπως και να έχει το θέμα του ραδιοσήματος θα συζητηθεί αναλυτικότερα τον επόμενο μήνα στο διεθνές αστρονομικό συνέδριο, ένα αναμένεται και επίσημη επιστημονική δημοσίευση.

Ads

Σε κάθε περίπτωση το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, που βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο, αλλά και ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο θα συνεχίζουν να «χτενίζουν» τον ουρανό. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη κινητικότητα είχε δημιουργήσει στο παρελθόν, το 1997, ένα ακόμη μυστηριώδες ραδιοσήμα, το οποίο επίσης δεν ανιχνεύθηκε ποτέ ξανά.