Ο φινλανδικός κολοσσός των κινητών τηλεφώνων Nokia στρέφεται εκ νέου κατά της καλιφορνέζικης Apple, κατηγορώντας την ότι «κυριολεκτικά όλα τα προϊόντα της τελευταίας κλέβουν τις πατέντες που πρώτη η Nokia εισήγαγε.

Ads

Χθες, η Nokia εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Apple χρησιμοποιεί παράνομα αποκλειστική τεχνολογία της Nokia για να ενισχύσει τα iPhones, iPods και τους υπολογιστές Macintosh. «H Nokia υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πολλών βασικών τεχνολογιών στις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτή η κίνηση αφορά στην προστασία του αποτελέσματος από αυτή την πρωτοπόρα ανάπτυξη» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο εκπρόσωπος της Nokia Paul Melin.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην αρχή του έτους μεταξύ των δυο εταιριών, οι δυο ανταγωνιστές ξεκίνησαν πόλεμο καταγγελιών. Το Οκτώβριο, η Nokia κατέθεσε μήνυση στο Delaware υποστηρίζοντας ότι τα iPhone της Apple έκλεβαν πλήθος πατέντων της ασύρματης τεχνολογίας που ανέπτυξε η φινλανδική εταιρία και απαιτεί ένα αντίτιμο για κάθε συσκευή που πωλείται από την Apple.

Η Apple απάντησε τον Δεκέμβριο, καταθέτοντας τη δική της μήνυση κατά της Nokia, υποστηρίζοντας ότι εκείνη κλέβει πατέντες του iPhone. Οι δικηγόροι της αμερικανικής εταιρίας υποστήριξαν ότι η Nokia αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για άλλες τεχνολογίες, υπό δίκαιους όρους.

Ads

Το τελευταίο παράπονο που κατέθεσε η Nokia στην αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη στις εχθροπραξίες μεταξύ των δυο εταιριών, αφού αφορά σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων της Apple.

Μεταξύ των κλεμμένων, όπως υποστηρίζει η Nokia, τεχνολογιών συγκαταλέγονται στοιχεία της διασύνδεσης του χρήστη, συστήματα κάμερας και διαχείρισης ενέργειας – μια ευρεία κατηγορία ισχυρισμών που πλήττουν ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Apple.

Στην καρδιά της διαμάχης βρίσκεται η αγορά του κινητού τηλεφώνου, όπου η Nokia κρατούσε τα ινία με την παραγωγή του 40% περίπου των συσκευών στον κόσμο ετησίως, κάτι που ανέτρεψε η έλευση του iPhone, το οποίο ανάγκασε τους ανταγωνιστές να αναπτύξουν δικά τους συστήματα ευαίσθητα στο άγγιγμα. Το ακριβό iPhone έφερε, για πρώτη φορά, την Apple μπροστά από τη Nokia, ως την πιο επικερδή κατασκευάστρια κινητών, παρά τις μικρότερες πωλήσεις τις.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ θα αποφασίσει εντός 30 ημερών για το αν υπάρχει κάποια βάση αλήθειας στην καταγγελία της Nokia. Οι εκδικάσεις των μηνύσεων πάντως δεν αναμένονται πριν από το 2011. Η Apple δεν σχολίασε τη νέα καταγγελία της Nokia.