Χιλιάδες δορυφόροι εκτοξεύονται με στόχο να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Έχετε σκεφτεί όμως τι θα συμβεί γύρω από τη Γη, αν δεν καταστραφούν με ασφάλεια;
Οι δορυφόροι που δεν λειτουργούν πλέον αλλά εξακολουθούν να περιστρέφονται γύρω από τη Γη θέτουν σε κίνδυνο αυτούς που λειτουργούν. Κοντά στη Λίμνη Κόμο, μια εταιρεία προτείνει μια λύση για την καταστροφή τους με ασφάλεια. Συναντήσαμε τον κ. Κλαούντιο Πορτέλι της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος και τον ρωτήσαμε γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το διάστημα;
«Υπήρξαν αρκετές εκρήξεις στο διάστημα, τόσο τυχαίες όσο και σκόπιμες .. υπήρξαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ των δορυφόρων … η τεράστια ποσότητα των συντριμμιών που παράγονται δημιουργεί πρόβλημα για όλους τους ενεργούς δορυφόρους …».
Επισκεφτήκαμε την D-Orbit με έδρα τη λίμνη Como, στη βόρεια Ιταλία.
Η D-Orbit αναπτύσσει νέες λύσεις για την ταχέως αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία με μια
ομάδα 30 ατόμων. Το πρώτο μεγάλο έργο τους είναι η καταστροφή των δορυφόρων με ασφάλεια όταν λήξει ο χρόνος ζωής τους.
Εγκαθιστούν το σύστημα πριν από την εκτόξευση του δορυφόρου και το χρησιμοποιούν είτε για να φέρουν το δορυφόρο πίσω στην ατμόσφαιρα σε ασφαλή τροχιά είτε για να τον στείλουν σε ένα νεκροταφείο δορυφόρων που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από την τροχιά των υπολοίιπων.
Όπως είπε ο Λορέντζο Φεράριο, D-Orbit CTO :«Το σκεφτήκαμε πριν από λίγο καιρό όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το κύριο πρόβλημα για τη βιωσιμότητα του διαστημικού κλάδου ήταν τα διαστημικά σκουπίδια. Έχουμε να προτείνουμε μια λύση …»”
Η απομάκρυνση των δορυφόρων που δεν λειτουργούν πλέον κάνει ασφαλέστερη τη ζωη για τους ενεργούς δορυφόρους. Το σύστημα D-Orbit αυξάνει επίσης τη διάρκεια ζωής των δορυφόρων, καθώς δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν καύσιμα για την απενεργοποίησή τους. Το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κινητήρας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία (D-Orbit) χρηματοδότησε τα αναπτυξιακά της έργα μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020 της ΕΕ.
«Το επόμενο μεγάλο βήμα ονομάζεται In Orbit Now (ION) – ένα δορυφορικό σύστημα μεταφοράς, στο οποίο εστιάζονται οι περισσότερες προσπάθειές μας. Και είναι βασισμένο στην εμπειρία του D-Sat.
Πώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ιδιωτικές εταιρείες στη διαστημική βιομηχανία;
Όπως αναφέρει στην εκπομπή Business Planet o Κλαούντιο Πορτέλι της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος
«Υπάρχει μια σειρά λύσεων που μπορούν να βρεθούν όσον αφορά στην αξιοπιστία, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και την ευκολία ενσωμάτωσης στους υφιστάμενους δορυφόρους. Μόλις αυτές δοκιμαστούν στο διάστημα, θα είναι ακόμα καλύτερες ».
Σήμερα, περίπου 18.000 αντικείμενα σε τροχιά παρακολουθούνται από σταθμούς ραντάρ. Μόνο 7% από αυτά είναι δορυφόροι σε λειτουργία, τα υπόλοιπα είναι διαστημικά σκουπίδια. Τα πράγματα θα επιδεινωθούν καθώς θα σταλούν
περισσότεροι από 10.000 δορυφόροι στο διάστημα.
Αυτό προκάλεσε την ανάληψη δράσης επί του θέματος από θεσμικά όργανα όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση .
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαθέσει κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για την επίλυση του προβλήματος των διαστημικών σκουπιδιών … και οι βιομηχανίες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό ».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το euronews.com ή την ιστοσελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: euronews.com
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >