Τον τίτλο του ανθρώπου της χρονιάς έδωσε το περιοδικό Time στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ. 0 50άχρονος Έλον που αποτελεί τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 265 δισεκατομμύρια δολάρια, διαδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόν Μπαίντεν και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμιλα Χάρις που μοιράστηκαν τον τίτλο πέρυσι.

Ads

«Ο Έλον κυριαρχεί στην Γη ενώ ονειρεύεται τον Άρη» γράφει το άρθρο που εμπεριέχεται στην ετήσια έκδοση του περιοδικού. «Πέρασε την ζωή του αψηφώντας τους haters (όσους τον μισούσαν) και τώρα φαίνεται να τους βάζει στην θέση τους» συμπληρώνει το άρθρο.

Πρωτοπόρος στο διάστημα και στην ηλεκτροκίνηση

Ο επιχειρηματίας με την καταγωγή από την Νότια Αφρική θεωρείται από πολλούς θιασώτες της διαστημικής εξερεύνησης σαν ένας οραματιστής, εδικά μετά την επιτυχία της εταιρείας του SpaceX, όσον αφορά το συμβόλαιο για την εκτόξευση αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και την πρόσφατη πτήση ιδιωτών αστροναυτών με τίτλο Inspiration 4 που θεωρείται πρωτοπόρα στον τομέα του διαστημικού τουρισμού.

Ads

Ταυτόχρονα, κατάφερε να φέρει επανάσταση στις εκτοξεύσεις δορυφόρων, μέσω των χαμηλών τιμών και τις υψηλής αξιοπιστίας του πυραύλου φορέα Falcon 9,  καταφέρνοντας να εκτοπίσει κολοσσούς του χώρου από την Ρωσία, την Ευρώπη αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.  Διακαής του πόθος είναι η αποίκηση του πλανήτη Άρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες με στόχο χιλιάδες άνθρωποι να ζουν μόνιμα σε αυτόν.

Παράλληλα, ασχολείται και με τον τομέα της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων μέσω τις εταιρείας του Tesla, η οποία κατασκευάζει και πουλάει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ παρέχει και ένα δίκτυο ειδικών φορτιστών για αυτά που είναι κατανεμημένο σε ολόκληρη την Γη, όπου οι κάτοχοι των Τesla μπορούν να φορτίσουν τάχιστα με την κατάλληλη επιβάρυνση τα αυτοκίνητα τους. Τα Tesla πρωταγωνιστούν στις πωλήσεις στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Η αμφιλεγόμενη για πολλούς προσωπικότητά του

Από την άλλη ο περίπλοκος χαρακτήρας του και η παράξενη συμπεριφορά του κάνουν πολλούς να τον χαρακτηρίζουν σαν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Χρησιμοποιεί τακτικά το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, για να ανακοινώσει αποφάσεις, να επικοινωνήσει με τους φαν του, αλλά και να πικάρει με αρκετά σαρκαστικό τρόπο τους αντίπαλους του, με απρόβλεπτα πολλές φορές αποτελέσματα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτησή του που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2020, στην οποία αντιδρούσε στα περιοριστικά μέτρα για την Covid19, δηλώνοντας ότι ο πανικός για την Covid ήταν κάτι το ηλίθιο.

Ενώ σε επόμενο του ποστάρισμα έγραφε «Ελευθερώστε την Αμερική τώρα», ζητώντας ουσιαστικά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.  

Επιπλέον, σε ένα παράξενο ποστάρισμα τον Μαίο του 2020 χαρακτήρισε τις μετοχές της Tesla ότι ήταν αρκετά ψηλά σαν αξία με αποτέλεσμα η αξία τους να πέσει αρκετά.

Στο στόχαστρο του Μάσκ μπήκε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς που είναι αρκετά γνωστός για τις απόψεις του που ζητάνε την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου εις όφελος των αδύναμων. Σε απάντηση σχετικού Tweet του 80χρονου Σάντερς που δήλωνε ότι είναι η ώρα οι πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ο Έλον σχολίασε «Είχα ξεχάσει ότι εσύ ακόμα ζεις» μία απάντηση που θεωρήθηκε ακραία και υπερβολικά παιδιάστικη απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ό ίδιος ο Μασκ σε μία προσπάθεια δημοσίων σχέσεων ανέβασε μια δημοσκόπηση στον λογαριασμό του στο Twitter που ρωτούσε τους ακολούθους του εάν συμφωνούσαν να πουλήσει το 10% τον μετοχών της Τesla που κατείχε. Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής αυτής δημοσκόπησης ήταν συντριπτικά υπέρ του να τις πουλήσει.

Από την άλλη εργαζόμενοι στα εργοστάσιά του έχουν αναφέρει ότι κάθε προσπάθεια για την οργάνωσή τους σε σωματείο απορρίπτεται άμεσα από την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι που πρωτοστατούν σε αυτές τις προσπάθειες γίνονται στόχος της εργοδοσίας με εκδικητικές πρακτικές απέναντί τους.

Πέρα από τη βράβευση του Μασκ σαν ανθρώπου της χρονιάς το περιοδικό Time βράβευσε τους γιατρούς που ασχολούνται με τα εμβόλια κατά της Covid 19 σαν «ήρωες της χρονιάς», την τραγουδίστρια Ολίβια Ροντρίγκο σαν «διασκεδάστρια της χρονιάς» και την Ολυμπιονίκη Σίμον Μπάιλς «αθλήτρια της χρονιάς».