Διασχίζει εκ νέου τους αιθέρες το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz, το οποιο μεταφέρει δύο Ρώσους και έναν Αμερικανό αστροναύτη. Το Soyuz εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από το ρωσικό κοσμοδρόμιο στο Καζακστάν.

Ads

Ο Αλεξάντερ Καλέρι, ο Ολέγκ Σκρίποσκα και ο Σκοτ Κέλι αναμένεται να φτάσουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρίσκονται ήδη τρεις άλλες συνάδελφοί τους, μετά από ταξίδι δύο ημερών. Η ρωσική τηλεόραση και το κανάλι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA μετέδωσαν την εκτόξευση που έγινε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 05:11, τοπική ώρα (02:11 ώρα Ελλάδας).

Το πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων Soyuz ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 από την τότε ΕΣΣΔ σαν μέρος της προσπάθειάς της να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη. Όταν ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε, το Soyuz συνέχισε να εξελίσσεται σαν μέρος τόσο ερευνητικών όσο και στρατιωτικών προγραμμάτων, κυρίως σε συνδυασμό με τους Σοβιετικούς διαστημικούς σταθμούς των δεκαετιών ’70 και ’80.

Σήμερα είναι το μακροβιότερο διαστημικό πρόγραμμα στην ιστορία, με πάνω από σαράντα χρόνια εξέλιξης και εκατό αποστολές. Παρά τα αρχικά του προβλήματα, αποτελεί το πιο αξιόπιστο μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εξοπλισμού σε τροχιά και, όταν αποσυρθεί το διαστημικό λεωφορείο το 2010, θα είναι, μαζί με το κινέζικο Σενζού, το μόνο μέσο για τροχιακές επανδρωμένες πτήσεις. Το Soyuz θα αντικατασταθεί το 2014 από το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημοπλάνο Κλίπερ.

Ads