Με μια μέρα καθυστέρηση εκτοξεύτηκε σήμερα η πολυαναμενόμενη διαστημική αποστολή Juice με προορισμό τον πλανήτη Δία.

Ads

Το διαστημικό σκάφος θα ξεκινήσει τώρα ένα οκταετές ταξίδι μέσα στο ηλιακό σύστημα για να εξερευνήσει τα παγωμένα φεγγάρια του Δία.

Ο σκοπός της πρωτοποριακής αυτής αποστολής είναι η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες τα φεγγάρια του Δία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποια μορφή εξωγήινης ζωής.

Το Juice αναμένεται να φτάσει στον αέριο γίγαντα Δία σε οκτώ χρόνια για να πραγματοποιήσει λεπτομερείς παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους, πριν τελικά αφιχθεί στον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα, γύρω από τον οποίο θα μπει σε τροχιά τον Δεκέμβριο του 2034.

Ads

Η αποστολή φέρει την ονομασία «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία») και συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι, πέρα από το δικό μας τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία.

Επίσης, θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική υποβοήθηση Σελήνης – Γης για να εξοικονομήσει καύσιμα και το πρώτο που θα αλλάξει τροχιά από έναν άλλο πλανήτη σε ένα από τα φεγγάρια του (από τον Δία στο Γανυμήδη).

Τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα από τα φεγγάρια του Δία αναμένονται μετά το 2031, όταν το διαστημικό σκάφος αναμένεται να φτάσει στον πλανήτη.