Η Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Μελετών στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό των 50 χρόνων της, εξέθεσε εχθές για πρώτη φορά στο κοινό ολόκληρο το αυθεντικό χειρόγραφο της θεωρίας της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που βοηθά στην εξήγηση των πάντων, από τις μαύρες τρύπες μέχρι τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Ads

Το χειρόγραφο είναι γεμάτο μαθηματικές εξισώσεις και σχόλια, υπογραμμίσεις, διαγραφές εκτίθεται σαν να είναι έργο τέχνης, σε μια ειδική θήκη από πεύκο, στη μέση ενός άδειου χώρου με πολύ αχνό φωτισμό και υπό ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για λόγους προστασίας του κειμένου. Το χειρόγραφο 46 σελίδων του Αϊνστάιν εξηγεί την γενική του θεωρία της σχετικότητας, η οποία αποδεικνύει ένα διαστελλόμενο σύμπαν και δείχνει πώς η βαρύτητα μπορεί να κάμψει τον χώρο και τον χρόνο.

Το κείμενο, που γράφηκε στο σπίτι του Αϊνστάιν στο Βερολίνο και δωρίστηκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο το 1925, τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1916. “Άλλαξε την κατανόησή μας για τον χώρο, τον χρόνο, τη βαρύτητα, στην πραγματικότητα για όλο το σύμπαν”, δήλωσε ο Χάνοκ Γκουτφρόιντ, πρόεδρος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τα Αρχεία Αϊνστάιν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, που διαθέτουν την πλήρη συλλογή των γραπτών του διάσημου επιστήμονα.

Πηγή: The Independent