Άνθρωποι και οργανισμοί που αποτυγχάνουν παταγωδώς να πετύχουν τους στόχους τους αποδίδουν πολύ πιο αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα, υποστηρίζουν ερευνητές. Πώς εξηγείται αυτό; Επειδή αυτοί ακριβώς αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία από τις αποτυχίες τους παρά από τις επιτυχίες τους καθώς και διδάγματα τα οποία θα μείνουν εντονότερα χαραγμένα στη μνήμη τους.

Ads

Ο καθηγητής Vinit Desai, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας του Colorado Denver Business School, δηλώνει πως η επιτυχία μπορεί να είναι πιο γλυκιά, αλλά η αποτυχία είναι καλύτερος δάσκαλος. «Βρήκαμε πως η γνώση που κερδίζεις από την επιτυχία είναι συχνά περαστική, ενώ η γνώση από την αποτυχία μένει. Υπάρχει όμως μια τάση να αγνοούμε την αποτυχία ή να προσπαθούμε να μην επικεντρωθούμε σε αυτήν. Οι μάνατζερ μπορεί να απολύουν ανθρώπους ή να αλλάζουν όλο το εργατικό δυναμικό, τη στιγμή που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης».

Η έρευνα βασίστηκε σε εταιρείες και οργανισμούς που εκτοξεύουν δορυφόρους και πυραύλους στο διάστημα – μια περιοχή δράσης όπου οι αποτυχίες είναι υψηλού επιπέδου και αρκετά πιο δύσκολες να αντιμετωπιστούν. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι διαπίστωσαν «ελάχιστη ουσιαστική εμπειρία από την επιτυχία».

«Όποτε αποτυγχάνει, μια εταιρεία ψάχνει να βρει λύση και όταν ψάχνεις για λύσεις βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά, περισσότερο ανοιχτόμυαλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αεροπορικές εταιρείες είναι ένας τομέας της οικονομίας που έχει μάθει από τις αποτυχίες του, τουλάχιστον σε επίπεδο ασφάλειας.

Ads

«Παρά τους συνωστισμένους ουρανούς, οι αεροπορικές εταιρείες είναι εξαιρετικά ασφαλείς» σημειώνει. «Και παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι παλιότερες εταιρείες, αυτές δηλαδή που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην αποτυχία, καταγράφουν μικρότερο αριθμό ατυχημάτων».

Ο ερευνητής δεν συστήνει βέβαια την αναζήτηση της αποτυχίας με σκοπό τη μάθηση. Αντιθέτως, συμβουλεύει τους οργανισμούς να αναλύουν μικρές αποτυχίες και παρολίγον αποτυχίες και να εκμεταλλεύονται τις χρήσιμες πληροφορίες, παρά να περιμένουν για μεγαλύτερες αποτυχίες.