Ads

Επιστήμονες στην Αυστραλία εκτιμούν πως οι δηλητηριώδεις αράχνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αναλγητικών και παυσίπονων φαρμάκων, τα οποία θα ανακούφιζαν τον άνθρωπο από τους χρόνιους πόνους.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από αυτό που οι γιατροί ονομάζουν «χρόνιο άλγος».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορούν να πάρουν αναισθητικές ουσίες, όπως, για παράδειγμα η μορφίνη, γιατί μακροπρόθεσμα ο οργανισμός τους μπορεί να αποκτήσει ανοχή απέναντι στην ουσία αυτή είτε να εμφανίσει τάσεις εξάρτησης.

Ads

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ του Μπρισμπέιν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δηλητήριο των αραχνοειδών κρύβει πολλά μυστικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου.

Ειδικότερα, πολλές από τις χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στο δηλητήριο αυτό επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, είτε μπλοκάροντας τα σήματα πόνου που διοχετεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο είτε οδηγώντας σε παράλυση.

Οι επιστήμονες τους Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης σημειώνουν πως το μόνο που μένει πλέον είναι να καταλήξουν στον έλεγχο εκείνων των μορίων που περιέχονται στις ουσίες αυτές, ώστε να δημιουργηθούν νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου.