Νέα παράταση παίρνει η επιστροφή του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που ήταν προγραμματισμένο να εγκαταλείψει τον σταθμό τον Μάρτιο.

Ads

Μια διαρροή στο σκάφος που θα έφερνε πίσω στη Γη ένα Αμερικανό αστροναύτη και δύο Ρώσους κοσμοναύτες προκάλεσε συναγερμό και παρά τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος οι Φρανκ Ρούμπιο, Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν θα επιστρέψουν τελικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η ρωσική υπηρεσία αποφάσισε να στείλει για τη διάσωσή τους ένα άλλο σκάφος, το Σογιούζ MS-23, που πρόκειται να αναχωρήσει στις 24 Φεβρουαρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ρωσική διαστημική υπηρεσία διαβεβαίωσε πως αυτή η παρατεταμένη παραμονή στο Διάστημα – τη στιγμή που οι αποστολές δεν διαρκούν συνήθως περισσότερο από έξι μήνες – δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία του πληρώματος, το οποίο «εκλαμβάνει θετικά αυτή την παράταση».

Ads

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί ένα από τα σπάνια πεδία συνεργασίας που εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο, και τις διεθνείς κυρώσεις που ακολούθησαν.