Όταν η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το 1958 τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης τον γνωστό μας Σπούτνικ, οι φόβοι των Αμερικανών και των δυτικών γενικά για την λεγόμενη ‘Κόκκινη απειλή’ γιγαντώθηκαν. Στους αμερικανούς πολίτες, το οτι οι ΗΠΑ ήρθαν δεύτερες στον αγώνα δρόμου για την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, έφερε στην επιφάνεια τον φοβό οτι ο λεγόμενος Ψυχρός Πόλεμος θα γίνει σύντομα θερμος. Και οτι αντί για έναν άκακο δορυφόρο ο ουρανός σύντομα θα γέμιζε με τα εχθρίκα ‘Κόκκινα” οπλα.
Αν και ο φόβος αυτός σταδιακά καταλάγιασε και οι ΗΠΑ κατάφεραν να κατακτήσουν το διάστημα (ειδικά μετα την επιτυχία του Προγράμματος Απόλλων) η πεποίθηση οτι το ‘τελευταίο σύνορο” κρύβει τον εχθρό παρέμενε. Στην δεκαετία του 80 ο Αμερικανός πρόεδρος Ρήγκαν ανακοίνωσε την Πρωτοβουλια Στρατηγικής Άμυνας (γνωστότερος σαν Πολεμος των άστρων απο την ομόνυμη ταιίνια Επιστημονικής φαντασίας) που προέβλεπε την τοποθέτηση όπλων laser και άλλων φονικών συστημάτων σε περιγήινη τροχία για την προστασία απο τους Σοβιετικούς Βαλίστικούς Πυραύλους. Το τεράστιο κόστος, οι τεχνικές δυσκολίες και τελικώς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έδφεραν το τέλος στα μεγαλεπήβολα σχέδια των ΗΠΑ .
Αν και το Διάστημα δεν είναι τελείως αμόλυντο μια και σε αυτό τριγυρνάνε εκατοντάδες κατασκοπευτικοί δορυφόροι απο διάφορα κράτη σε αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει κανενός είδος όπλου είτε πύραυλος είτε κατι ποιο εξωτικό. Η Συνθήκη του διαστήματος άλλωστε απαγορευει τέτοιες κινήσεις και επιτρέπει την χρήση του μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Κατα καιρούς όως οι ισχυροί της Γης φαίνονται να την καταπατούν στοχεύοντας ειδικά τους δορυφόρους του αντιπάλου.
«Φονίαδες δορυφόρων»
Οι δορυφόροι που περιστρέφονται γύρω απο την Γη συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομία, τις επικοινωνίες, αλλα και την ασφάλεια της κάθε χωρας. Μια τυχών επίθεση εναντίον τους θα δημιουργούσε πρόβληματα και ίσως αποτελούσε αιτία πολέμου.
Οι ΗΠΑ δοκίμασαν στην δεκαετία του 1980 εναν πύραυλο τον ASM-135 που εκτοξευόταν απο αεροπλάνο και μπορούσε να καταστρέψει εναν δορυφόρο σε χαμηλή τροχια. Το 1985 μαλιστά ένας τέτοις πύραυλος κατέστρεψε έναν αστρονομικό δορυφόρο τον SOLWIND P78 σε χαμηλή τροχία πρωτολυ το πρόγραμμα εγκατελειφθεί μετά απο εντολή του Κονγκρέσου. Το 2008 ήρθε η σειρά του Αμερικανικού Ναυτικού που χρησιμοποιώντας έναν ειδικα τροποποιημένο πύραυλο SM3 κατέστρεψε έναν παροπλισμένο Αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο πράξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Τους Αμερικανούς αντέγραψε η Κίνα το 2007, όταν χρησιμοποιώντας σαν ‘φονία’ ενα τροποποιημένο βαλιστικό βλήμα, κατέστρεψε έναν ανενεργό μετερωολογικό δορυφόρο. Στο κλάμπ αυτό μπήκε και το 2015 η Ρωσσία με την δοκιμή του δικου της συστήματος με το όνομα Nudol που σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικόυς δοκιμάστηκε επιτυχώς και το 2019.
Ταυτόχρονα χώρες με υπαρκτο αλλα μικρότερο διαστημικό πρόγρμμα όπως η Ινδία αλλά και το Ισραήλ έχουν αυτή την ικανότητα που θεωρείτε αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ασφάλεια του διαστήματος εν γένη.
Ντόναλτ Τράμπ και η δοιήκηση Διαστήματος
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ δημιούργησε το 2019 μια νέα στρατιωτική δοιήκηση την λεγόμενη Στρατιωτική Διοιήκηση Διαστήματος με δηλωμέν στόχο την προστασία των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους απο οποιδήποτε εχθρική ενέργεια. Ταυτόχρονα εξήγγειλε και την δημιουργία και μιας Δύναμης Διαστήματος για αυτό το σκοπό.
Η απόφαση του αυτή επέφερε αντιδράσεις απο την πλευρά της Κίνας που θεωρεί οτι έτσι το Διάστημα γίνεται ενα νλέο πεδίο μάχης και οτι παραβιάζει τις διεθνές συνθήκες που προβλέπουν μόνο ειρηνική χρήση του Διαστήματος. Απο την πλευρά τς η Ρωσία μίλησε για αναβίωση του Ψυχρού πολέμου μέσα απο τέτοιες ενέργειες.
Με τις Αμερικανικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν με νικητή τον Τζό Μπαίντεν, το μέλλον της Δοιήκησης Διαστήματος όπως και πολλών άλλων πρωτοβουλιών του Τράμπ φένεται να αντιμετοπίζουν το φάσμα της υποβάθμισης αν όχι της ματαίωσης στα πλαίσια μιας διαφορετικής και πιο φιλειρηνικής πλεύσης της πιθανής νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου. Αν και οι αμφιβολίες για μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετες οι ελπίδες όλων είναι οτι οι διαφορές των ανθρώπων θα πάψουν να υφίστανται όταν αυτόι υψωθούς στα άστρα. Γιατί ο πλανήτης μας χρειάζεται την προσοχή μας άμεσα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >