Πώς επηρεάζουν τα γονίδια η σεξουαλικότητα μας; Το ερώτημα αυτό έχει διχάσει εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η ομοφυλοφιλία είναι προϊόν γενετικών παραγόντων και άλλοι ότι υπάρχει συνδυασμός γενετικών αλλά και εξωτερικών παραγόντων.

Ads

Μια νέα φιλόδοξη μελέτη – η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ με αυτό το αντικείμενο – επιχειρεί να ρίξει φως στο συγκεκριμένο ερώτημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν παίζει ρόλο στην σεξουαλική μας προτίμηση μόνο ένα γονίδιο, αλλά πολλοί γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με άλλους κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε τη σεξουαλικότητα κάποιου μόνο βάσει των γονιδίων του, πόσο μάλλον βάσει ενός γονιδίου, όπως ορισμένοι ισχυρίζονταν μέχρι και σήμερα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 500.000 άτομα και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και άλλους οργανισμούς, ενώ δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science. Ωστόσο, η μελέτη έχει προκαλέσει συζήτηση και ανησυχία, μεταξύ άλλων και στο γνωστό ίδρυμα Broad Institute. Αρκετοί επιστήμονες που είναι μέλη της LGBTQ  κοινότητας εκεί, δήλωσαν ότι ανησυχούν πως τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κάποιους που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την επιστήμη για να ενισχύσουν τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων. Είναι γεγονός πως δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει λάθος ερμηνεία για τόσο περίπλοκα ζητήματα τόσο για την επιστήμη, όσο και για την κοινωνία.

Σύμφωνα με τους New York Times, η μελέτη ανέλυσε τα γενετικά δεδομένα 408.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40 έως 69 ετών, από μια μεγάλη βρετανική βάση δεδομένων, την UK Biobank, που απάντησαν σε εκτεταμένες ερωτήσεις υγείας και συμπεριφοράς μεταξύ 2006 και 2010. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης πληροφορίες από σχεδόν 70.000 πελάτες της υπηρεσίας γενετικών δοκιμών 23andMe, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 51 ετών, κυρίως Αμερικανοί, και είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις έρευνας σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ads

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως σε απαντήσεις σε μία ερώτηση: Αν κάποιος είχε σεξουαλική επαφή με άτομο του ίδιου φύλου, ακόμη και μία φορά. Ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος 23andMe – περίπου 19% σε σύγκριση με περίπου το 3% του δείγματος Biobank – ανέφερε μια σεξουαλική εμπειρία με άτομο του ίδιου φύλου. Αυτή η διαφορά αποτελέσματος πιθανόν να σχετίζεται με πολιτιστικούς παράγοντες ή επειδή η ειδική έρευνα σεξουαλικού προσανατολισμού 23andMe ενδέχεται να είχε προσελκύσει περισσότερους L.G.B.T.Q. συμμετέχοντες.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες γονίδια που επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά του ιδίου φύλου, και το καθένα παίζει μικρό ρόλο. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όλα τα γενετικά αποτελέσματα πιθανώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% του αν κάποιος θα κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική μεγάλων δεδομένων που ονομάζεται συσχέτιση με το γονιδίωμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κοινές γενετικές παραλλαγές –οι διαφορές στις αλληλουχίες του DNA– αντιπροσωπεύουν μεταξύ 8% και 25% της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ιδίου φύλου. Το υπόλοιπο, έως το 32%, μπορεί να περιλαμβάνει γενετικά αποτελέσματα που δεν μπορούν να μετρήσουν.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν συγκεκριμένα πέντε γενετικές παραλλαγές που υπάρχουν στα πλήρη γονιδιώματα των ανθρώπων που φαίνεται να εμπλέκονται. Αυτές οι πέντε περιλαμβάνουν λιγότερο από 1% των γενετικών επιρροών. Και όταν οι επιστήμονες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν γενετικούς δείκτες για να προβλέψουν πώς οι άνθρωποι σε άσχετα σύνολα δεδομένων περιέγραψαν τη σεξουαλική συμπεριφορά τους, αποδείχτηκε ότι υπήρχαν πολύ λίγες γενετικές πληροφορίες για να επιτρέψουν μια τέτοια πρόβλεψη.

Ενώ πολλές γενετικές παραλλαγές τείνουν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, δύο από τις πέντε παραλλαγές ανακαλύφθηκαν μόνο σε άνδρες και η μία ανακαλύφθηκε μόνο σε γυναίκες. Μια από τις αρσενικές παραλλαγές μπορεί να σχετίζεται με την αίσθηση της όσφρησης, η οποία εμπλέκεται στη σεξουαλική έλξη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ιδέα ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην έλξη μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου προωθήθηκε το 1993 όταν ο Dean Hamer, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, και η ομάδα του συνέδεσαν δείκτες DNA στο χρωμόσωμα Χ και με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών. Τα ευρήματα προκάλεσαν σημαντική διαμάχη, με τα μέσα να μεταφράζουν την ανακάλυψη σε «ομοφυλοφιλικό γονίδιο». Μεταγενέστερες έρευνες έχουν προκαλέσει διαφορετικά μεταξύ τους αποτελέσματα.

Πιθανές παρερμηνείες

Τα επιστημονικά ευρήματα είναι συχνά περίπλοκα και είναι εύκολο να παρερμηνευτούν από τα μέσα ενημέρωσης. «Η σεξουαλική προτίμηση έχει μακρά ιστορία αντιπαράθεσης και δημόσιας παρεξήγησης, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφέρουμε μια λεπτή και ακριβή εικόνα των αποτελεσμάτων μας», αναφέρει στο Conversation ο Brendan Zietsch από το Πανεπιστήμιο του Queensland και συντάκτης της μελέτης.

Αλλά οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις για περίπλοκα ζητήματα. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν στα ευρήματά μας λέγοντας: «Δεν υπάρχει gay γονίδιο; Υποθέτω ότι δεν είναι γενετικό!»  ή «Πολλά γονίδια; Υποθέτω ότι η σεξουαλική προτίμηση είναι γενετικά καθορισμένη!» Και οι δύο αυτές ερμηνείες είναι λάθος.

Η σεξουαλική προτίμηση επηρεάζεται από τα γονίδια αλλά δεν καθορίζεται από αυτά. Ακόμη και γενετικά ταυτόσημα δίδυμα έχουν συχνά διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Έχουμε ωστόσο πολύ μικρή εικόνα, για τις μη γενετικές επιρροές και τα αποτελέσματα της έρευνας δεν λένε τίποτα για αυτές.

«Για να απαντήσουμε σε άλλες ερωτήσεις που μπορεί να έχει το κοινό σχετικά με τη μελέτη, δημιουργήσαμε έναν ιστότοπο με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και ένα επεξηγηματικό βίντεο. Κατά την ανάπτυξη αυτού του ιστότοπου, αντλήσαμε απόψεις από ομάδες LGBTQ και ομάδες υποστήριξης, δεκάδες υποστηρικτές των δικαιωμάτων LGBTQ και μέλη της κοινότητας και εργαστήρια που διοργανώθηκαν από την Sense about Science όπου εκπρόσωποι του κοινού, ακτιβιστές και ερευνητές συζήτησαν τα αποτελέσματα της μελέτης», κατέληξε ο Brendan Zietsch.