Έχουν περάσει πάνω από 2.000 μέρες από τότε που το ρόβερ Curiosity προσγειώθηκε στον Άρη.

Ads

Όλες αυτές τις μέρες (ή «sols», όπως ονομάζονται στον Άρη) από την πολύπλοκη προσγείωση του, το Curiosity έχει κάνει αμέτρητες ανακαλύψεις με διάφορα όργανα, όπως τρυπάνια, λέιζερ και μια σειρά οργάνων απεικόνισης που έχουν στείλει μέχρι στιγμής 468.926 εικόνες πίσω στη Γη.

Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεχθεί στον κρατήρα Γκέιλ, προσέφερε κάποτε ευνοϊκές περιβαντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του νερού, ενώ παράλληλα  ερευνά εαν ο πλανήτης έχει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τους ανθρώπους.

Το ρομπότ φέρει επιστημονικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση δειγμάτων που λαμβάνει.

Ads

Τα όργανα αυτά είναι το φασματόμετρο μάζας για την ταυτοποίηση χημικών στοιχείων, ο αέριος χρωματογράφος για τη χημική ανάλυση πετρωμάτων, καθώς και το φασματόμετρο λέιζερ για τη μέτρηση ελαφρών στοιχείων που σχετίζονται με τη ζωή, όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο και το άζωτο.

Στα παρακάτω αφιέρωμα συγκεντρώθηκαν μερικές εικόνες του Άρη από το Curiosity κατά τα τελευταία χρόνια.

image
Selfie του Curiosity στον Άρη, στις 23 Ιανουαρίου 2018, από την ειδική σειρά απεικόνισης εικόνων Mars Hand Lens Imagerυ .

image
Ο αέρας έχει δημιουργήσει δύο μεγέθη αμμόλοφων στην επιφάνεια του Άρη. Οι μεγαλύτεροι φτάνουν τα τρία μέτρα μέτρα και πρόκειται για ένα τύπο που δεν υπάρχει στη Γη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2015.

image
Αυτή η εικόνα λήφθηκε από τη mastcam του Curiosity στις 26 Μαρτίου 2017.

image
Το Curiosity σταματάει στον βράχο Buckskin στις 5 Αυγούστου του 2015, κατά τη διάρκεια της 1.065ης ημέρας του στον Άρη.

image
Εδώ κατέγραψε τον Ήλιο στις 15 Απριλίου του 2015 από την τοποθεσία Gale Crater.

image
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2012, όταν μόλις ξεκινούσε την εξερεύνηση του Άρη.

image
Χρόνια αργότερα, στις 18 Απριλίου του 2016, η NASA χρησιμοποίησε τη φωτογραφική μηχανή MAHLI για να ελέγξει εκ νέου την κατάσταση των τροχών. Η εικόνα δείχνει καθαρά τη φθορά των τροχών, αφού το Curiosity διέσχισε έδαφος με απότομα βράχια στη διαδρομή του κοντά στο σημείο προσγείωσης του 2012, στη βάση του Mount Sharp.

image
Εδώ χρησιμοποίησε τη navcam αφού ολοκλήρωσε μια διαδρομή 100 μέτρων, στις 19 Φεβρουαρίου του 2014. Τα βράχια στα δεξιά των τροχών σε αυτή την φωτογραφία ονομάζονται «Junda».

image
Αυτή είναι η θέα του Namib Dune, που έχει ύψος περίπου 4 μέτρα και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Mount Sharp στον Άρη, από τις 17 Δεκεμβρίου του 2015.

image
Η ανακάλυψη ενός μετεωρίτη σιδήρου-νικελίου που εξετάστηκε με παλμούς λέιζερ στις 30 Οκτωβρίου του 2016.

image
Διαβρωμένα υπολείμματα αρχαίου ψαμμίτη, που προήλθαν όταν οι άνεμοι εναποτέθηκαν στην άμμο μετά το σχηματισμό του Mount Sharp.

image
Τα δύο φεγγάρια του Άρη, Phobos και Deimos, που απαθανατίστηκαν με ειδικό τηλεφακό τον Αύγουστο του 2013.

image
Ο Άρης από πάνω, σε απόσταση 23 μέτρων από το έδαφος στις 8 Απριλίου του 2015.

image
Αυτό το σκούρο ανάχωμα ονομάζεται Ireson Hill και φτάνει τα πέντε μέτρα. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο εξερεύνησης ενός αμμόλοφου τον Φεβρουάριο του 2017.

image
Εδώ απεικονίζονται οι δύο όψεις μιας παλιάς δεκάρας που είχε μαζί του το Curiosity. Στόχος ήταν να έχουν ένα μέτρο κλίμακας για να καταλαβαίνουν το μέγεθος. Επίσης ήθελαν να δουν αν με τα χρόνια θα αλλάξει χρώμα ή αν θα διαβρωθεί.

image
Τα αποτυπώματα του Curiosity στο έδαφος που εξερευνά την Hidden Valley, στις 4 Αυγούστου του 2014.

image
Μια ματιά στην περιοχή από όπου ξεκίνησε την αποστολή του μέσα στον κρατήρα Gale, αφού έχε διανύσει 17,63 χιλιόμετρα στις 25 Οκτωβρίου του 2015.

image
Selfie του Curiosity εν ώρα δράσης. Στις 19 Ιανουαρίου του 2016 έκανε συλλογή στοιχείων από τον Άρη για εργαστηριακή ανάλυση.

image
Ένας μικρός ανεμοστρόβιλος άμμου καταγράφεται από το Curiosity στις 4 Φεβρουαρίου του 2017.

image
Η φωτογραφική μηχανή Mars Hand Lens Imager χρησιμοποίησε ηλεκτρικούς λαμπτήρες τη νύχτα για να φωτίσει τους κόκκους άμμους που πέφτουν στο έδαφος.

image
Σε πρώτο πλάνο, περίπου τρία χιλιόμετρα από το ρόβερ, απλώνεται μια περιοχή γεμάτη με αιματίτη, ένα οξείδιο του σιδήρου. Αυτό το σημείο είναι πλούσιο σε ορυκτά αργίλου.

image
Το ρόβερ έχει ανέβει πάνω σε έναν αμμόλοφο, που φτάνει το ένα μέτρο, στις 9 Φεβρουαρίου του 2014.

image
Το Curiosity άνοιξε αυτή την τρύπα σε ένα βράχο για να συλλέξει δείγματα, τα οποία αναλύθηκαν μετά στο εργαστήριο στις 30 Ιουλίου του 2015.

image
Μια πανοραμική φωτογραφία από το μαγικό τοπίο του Άρη στις 9 Μαρτίου του 2016.