Ο Παρθενώνας αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και το πρώτο και σημαντικότερο κτίριο που οικοδομήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης αναμόρφωσης του Βράχου της Ακρόπολης από τον Περικλή. Πλέον, χάρη στην πρωτοποριακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, COSMOTE CHRONOS, αυτό το εμβληματικό κτίριο «ζωντανεύει» στην εποχή της ακμής του.

Ads

Κύριος στόχος της COSMOTE CHRONOS είναι η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό εξάλλου, η εφαρμογή διατίθεται παγκοσμίως δωρεάν, ανεξαρτήτως τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Ads

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και η Εικονική Πραγματικότητα (VR), η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να «περιηγούνται» μέσα από το tablet ή το κινητό τους στον Παρθενώνα, αλλά και σε άλλα μνημεία του Ιερού Βράχου (π.χ Ωδείο Ηρώδου Αττικού) και να τα θαυμάζουν όχι στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, αλλά στη μορφή που είχαν κατά την κλασική αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους και μάλιστα στο φυσικό τους μέγεθος. Στις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις περιλαμβάνονται και μνημεία που δεν σώζονται σήμερα (Ιερό Βραυρωνίας Αρτέμιδος, Χαλκοθήκη).

Το περιεχόμενο της εφαρμογής έχει επιμεληθεί επιστημονικά ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία.

Πραγματική και εικονική περιήγηση στον Ιερό Βράχο

Η ψηφιακή περιήγηση στην Ακρόπολη μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, ανεξαρτήτως του αν οι χρήστες της εφαρμογής βρίσκονται στον Ιερό Βράχο, ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία περιήγησης απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Η 5G καινοτομία της Κλειούς

Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή λειτουργία του COSMOTE CHRONOS είναι η χρήση της ψηφιακής βοηθού που ονομάζεται «Κλειώ». Με τη σύνδεση της συσκευής του χρήστη σε δίκτυο 5G, η Κλειώ μπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης να συνομιλήσει μαζί του σε πραγματικό χρόνο, έχοντας ήδη τη δυνατότητα να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη σε ελληνικά και αγγλικά.

Επιπλέον, το app σε περιβάλλον 5G παρέχει τη δυνατότητα ομαδικών ξεναγήσεων έως και πέντε ατόμων, καθιστώντας το ένα συμπληρωματικό εργαλείο ακόμα και για επαγγελματίες ξεναγούς.

Ωστόσο, ακόμη και όταν είναι συνδεδεμένη σε δίκτυα 4G ή Wi-Fi, η COSMOTE CHRONOS εξακολουθεί να παρέχει αυτοματοποιημένη καθοδήγηση, επιτρέποντας στους χρήστες να επωφεληθούν από τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές του δυνατότητες.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη σε Ελληνικά και Αγγλικά μέσω Google Play και Apple Store για κινητές συσκευές Android και iOS.

Συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και COSMOTE

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη: «Το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη και τα μνημεία της, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, γίνονται πιο άμεσα κατανοητά, στο ευρύτατο κοινό. Η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα υπηρετούν το μεγαλείο της Ακρόπολης και τον οικουμενικό της χαρακτήρα κάνοντας, ψηφιακά, προσβάσιμο ένα πλήθος πληροφοριών, σε πραγματικούς και εικονικούς επισκέπτες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για την προσβασιμότητα του συνόλου της κοινωνίας στα μνημεία της Ακρόπολης. Χάρη στην εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, αυτή η προσβασιμότητα τώρα επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο. Οι πραγματικοί  επισκέπτες στην Ακρόπολη ή εικονικοί επισκέπτες οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να γίνουν μέτοχοι της ιστορικής γνώσης. Ταυτόχρονα, θα έχουν την εμπειρία να «δουν», στην πληρότητά τους, ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ιερού της Αθηνάς, στην εποχή της ακμής τους. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτιστική μας κληρονομιά ανοίγει και στην ψηφιακή διάσταση».

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της  Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας, και διαθέτουμε δωρεάν σε όλους, την πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, που συνδυάζει μοναδικά την τεχνητή νοημοσύνη με την επαυξημένη πραγματικότητα. Γυρνάμε πίσω στον χρόνο και φέρνουμε το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας μια ψηφιακή κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.  

Ακολουθεί ένα σύντομο demo της εφαρμογής: