Πιο γερό και πιο ελαστικό μετάξι κατάφεραν να δημιουργήσουν αμερικανοί ερευνητές τροποποιώντας γενετικά μεταξοσκώληκες, με προσθήκη γονιδίων από αράχνες.

Ads

Το νέο μετάξι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ώστε να δημιουργηθούν ανθεκτικότερα υφάσματα, αλλά και ανθεκτικότερους επιδέσμους και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Τζάρβις του πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, κατάφερε να ενσωματώσει ειδικές πρωτεϊνες  από αράχνες στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και ελαστικό, με αποτέλεσμα να είναι καταλληλότερο για διάφορες εφαρμογές, ιδίως στο πεδίο της ιατρικής, π.χ. για καλύτερη συρραφή τραυμάτων, σε τεχνητούς συνδέσμους, τένοντες, «σκαλωσιές» ιστών, μικρο-κάψουλες κ.α.
 
Σημειώνεται πως ανάλογα πειράματα είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν σε άλλους οργανισμούς, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η νέα βιοτεχνολογική μέθοδος ξεπέρασε τις όποιες δυσκολίες, δημιουργώντας ανθεκτικές ίνες «αραχνο-μεταξιού».
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το νέο «βιο-υλικό» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς, όμως θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί η μαζική παραγωγή του. Το μετάξι αράχνης θεωρείται από τους ερευνητές ισχυρότερο από τον χάλυβα και σχεδόν τόσο ανθεκτικό όσο το «κέβλαρ».
 
Μάλιστα σύμφωνα με υπολογισμούς αν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ από καθαρό μετάξι αράχνης, πάχους ενός μολυβιού, θα μπορούσε να σταματήσει στον αέρα, χωρίς να σπάσει ένα μαχητικό αεροπλάνο.
 
Μία από τις δυσκολίες που έχουν οι επιστήμονες για την μαζική παραγωγή μεταξιού αράχνης είναι η συμπεριφορά των αραχνών. Αυτές είναι επιθετικές και επιρρεπείς στον κανιβαλισμό και είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σε πυκνοκατοικημένες αποικίες, όπως η μεταξοσκώληκες.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ερευνητές μετέφεραν γονίδια των αραχνών σε μεταξοσκώληκες, ώστε να μπορούν να παράγουν «αραχνό-μετάξι»