Πενήντα επτά αρχαίοι αιγυπτιακοί τάφοι ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη στο Λαχούν στην όαση Φαγιούμ, περίπου 70 μίλια νότια του Καΐρου. Η περιοχή του Φαγιούμ είναι διάσημη για τα εξαιρετικά διατηρημένα αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως σαρκοφάγους και πορτρέτα από αυτές, λόγω του ιδιαιτέρως ξηρού κλίματος στην περιοχή.

Ads

Ενας από τους τάφους που ανακάλυψε η ομάδα υπό τον Ζαχί Χαουάς, χρονολογείται στη 18η δυναστεία (1500-1295 π.Χ.) και περιέχει τουλάχιστον 12 ξύλινες σαρκοφάγους, τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, μέσα στις οποίες βρίσκονται έντονα διακοσμημένες μούμιες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο αρχαιότερος από τους τάφους είναι άθικτος και περιέχει μια μούμια καλυμμένη με λινό ύφασμα, καθώς και κτερίσματα.

Ο αιγυπτιολόγος Ζάχι Χαουάς λέει πως τα νέα ευρήματα φωτίζουν περισσότερο τις αρχαίες αιγυπτιακές θρησκείες, καθώς οι μούμιες είναι καλυμμένες με λινό ύφασμα που μοιάζει με γύψο, πάνω στο οποίο είναι ζωγραφισμένες σκηνές με πρωταγωνιστές αρχαίες θεότητες. Επιπλέον, φέρουν διάκοσμο εμπνευσμένο από σκηνές και κείμενα από τη «Βίβλο των Νεκρών».

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί ακόμα τέσσερα νεκροταφεία στην ίδια περιοχή, το οποίο διατρέχει 2.500 χρόνια ιστορίας της Αιγύπτου, από την 1η και τη 2η δυναστεία έως τις 11η και 12η, το Νέο Βασίλειο και την Όψιμη Περίοδο.

Ads