Ένα αδιαπέραστο, τουλάχιστον από σφαίρες με χαμηλή ταχύτητα, τεχνητό δέρμα δημιούργησαν Ολλανδοί επιστήμονες στο πλαίσιο των προσπαθειών να μετατρέψουν το ανθρώπινο δέρμα σε αλεξίσφαιρο.

Ads

 
Η ολλανδική κοινοπραξία Forensic Genomics ανακοίνωσε πως το «αλεξίσφαιρο» δέρμα δημιουργήθηκε από βιοτεχνολογικά παραγόμενο ανθρώπινο δέρμα που αναμείχθηκε με γάλα από γενετικά τροποποιημένες κατσίκες, οι οποίες παράγουν πρωτεϊνη ίδια με αυτή που περιέχεται στο μετάξι του ιστού της αράχνης.
 
Σημειώνεται πως το μετάξι του ιστού της αράχνης θεωρείται τέσσερις φορές ισχυρότερο από το κέβλαρ. Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα μήνα αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν πιο γερό και πιο ελαστικό μετάξι κατάφεραν τροποποιώντας γενετικά μεταξοσκώληκες, με προσθήκη γονιδίων από αράχνες.
 
Το υπερ-ανθεκτικό δέρμα μπορεί να «αντισταθεί» σε σφαίρες, οι οποίες όμως δεν κινούνται με την μέγιστη ταχύτητά τους, αλλιώς το διαπερνούν.

 

Η ερευνήτρια Τζαλίλα Εσαϊντί της Forensic Genomics τόνισε πως απώτερος στόχος είναι η εισαγωγή «αλεξίσφαιρων» γονιδίων στον άνθρωπο, ώστε το ίδιο το δέρμα του να μπορεί να αποκρούει τις σφαίρες.
 
Όπως σημειώνει αυτό είναι δυνατό να συμβεί μέσω αντικατάστασης της κερατίνης από τη πρωτεΐνη της αράχνης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι προηγουμένως θα εισαχθούν στο ανθρώπινο γονιδίωμα τα κατάλληλα «αλεξίσφαιρα» γονίδια.

Ads