Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, τα εξερευνητικά επιστημονικά προγράμματά μας από τα διαστημικά εξερευνητικά οχήματα μέχρι τον LHC (Large Hardon Collider) είναι τα πρώτα που υφίστανται περικοπές στο προϋπολογισμό τους. Ο Μπράιαν Κοξ εξηγεί σε αυτή τη διάλεξη πώς η ωθούμενη από τη περιέργεια επιστήμη πληρώνει για τον εαυτό της και τροφοδοτεί την καινοτομία, παράλληλα με μια βαθιά εκτίμηση για την ύπαρξή μας.

Ads

Αυτό είναι ένα πανέμορφο απόφθευγμα που βρήκα -μιλάει για την εύνοια στις τυχαίες ανακαλύψεις- από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ: «Όταν ξύπνησα αμέσως μετά την ανατολή στις 28 Σεπτεμβρίου, 1928, σίγουρα δε σχεδίαζα να φέρω την επανάσταση σε όλη την ιατρική επιστήμη ανακαλύπτοντας το πρώτο αντιβιωτικό στο κόσμο».

Με τον ίδιο τρόπο, οι εξερευνητές του κόσμου του ατόμου δε σκόπευαν να ανακαλύψουν το τρανζίστορ. Και σίγουρα δε σκόπευαν να περιγράψουν τη μηχανική των εκρήξεων σούπερ νόβα, που τελικά μας είπε που τα δομικά στοιχεία της ζωής συντέθηκαν στο σύμπαν. Οπότε, νομίζω πως η επιστήμη μπορεί να υπάρχει. Μπορεί να είναι πανέμορφη. Μπορεί να αποκαλύψει μερικά απίστευτα πράγματα. Μπορεί επίσης, νομίζω, να αποκαλύψει τελικά τους πιο βαθείς στοχασμούς μας για τη θέση μας στο σύμπαν και την αξία του πλανήτη μας.

Δείτε επίσης: Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών

Ads

Ο υποτιτλισμός στα ελληνικά έγινε από το Φοίβο Παναγόπουλο κι αναθεωρήθηκε από τη Θεοδώρα Αποστολοπούλου για το TED.

Για πληροφορίες συμμετοχής στο μεταφραστικό πρότζεκτ του Tvxs, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο [email protected]